Suomen Urheilutietäjät ry

Helge Nygrénin muistokilpailu

Urheilutiedon SM-kilpailu 2007

Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Kilpailuarkisto
Sanomatalo, Helsinki 14.4.2007
 
tulokset | kysymykset | vastaukset

Kunkin kysymyksen maksimipistemäärä on 1. Jos kysymys sisältää kohdat a-b tai siinä tiedustellaan esim. kahta nimeä, kumpikin kohta/nimi antaa 0,5 pistettä; neljän kohdan/nimen tehtävissä arvo on 0,25. Jos pisteytys poikkeaa tästä, asia mainitaan kysymyksen yhteydessä.

Vastaukseen ei saa sisällyttää kysymyksessä mainittua oikeaa määrää enempää nimiä tms.! Miinuspisteitä ei missään kohdassa jaeta.

Ellei toisin mainita, kysymykset koskevat yleistä sarjaa ja olympiakisat varsinaisia olympiakisoja (eivät esim. työläisolympiakisoja) mukaan lukien välikisat 1906. Arvokisoilla tarkoitetaan olympia-, MM- ja EM-kisoja.

Henkilöiden nimissä vaaditaan - ellei toisin ilmoiteta - sekä etu- että sukunimiä. Nimien kirjoitusasuissa ei olla pikkutarkkoja. Jos etunimi puuttuu tai on väärä, vastauksesta saa puolet vähemmän pisteitä kuin täysin oikeasta vastauksesta. Neljän nimen kysymyksessä etunimivirhe tai -puute pudottaa kuitenkin tuloksen 0,25 pisteestä nollaan. Seuroista vaaditaan koko nimi - toki ilman ry- ja vastaavia liitteitä. Jos seuran kotipaikka tai nimen loppuosa on oikein, vastaus antaa puoli pistettä. Tunnetuimmista liitoista riittää lyhenne.

Tähdellä (*) varustetuissa tehtävissä ei saa taktikoida tarjoamalla samaa vastausta useampaan kuin yhteen alakohtaan!

1. Missä lajissa Herodotos oli voittamaton antiikin olympiakisoissa 328-296 eKr?

2. Miesten MM-jääkiekon ykköstähdistökenttä on kerran koostunut vain yhden maan pelaajista. Minkä maan?

3. Kenen yli 200 A-maaottelua pelanneen suomalaisjääkiekkoilijan sukunimessä on viisi konsonanttia peräkkäin?

4. Minkä neljän maan mäkihyppääjien päävalmentajana Hannu Lepistö on toiminut?

5. Kuka on voittanut Ugandan ainoan olympiakullan?

6. Mikä oli nimeltään Ivar Wilskmanin 1899 perustama valtakunnallinen urheilujärjestö, jonka lyhenne oli SLU eli sama kuin nykyisin Suomen Liikunnalla ja Urheilulla?

7. Miltä vuodelta on talviolympiahistorian ennätys mitalin saaneiden suomalaisurheilijoiden määrässä?

8. Ketkä kaksi suomalaisyleisurheilijaa ovat saaneet nimensä Holmenin kiveen?

9. Kuka
a) Työväen Urheiluliiton puheenjohtaja menehtyi auto-onnettomuudessa 1956
b) myöhemmin Työväen Urheiluseurojen Keskusliiton (TUK) puheenjohtajana toiminut Suomen mestari nousi kansanedustajaksi a-kohdan henkilön kuoleman myötä?

10. Kenen urheilijan mukaan nimettiin v. 2006 Belfastin lentoasema Pohjois- Irlannissa?

11. Kuka on voittanut ainoana suomalaisena telinevoimistelun Euroopan mestaruuden?

12. Minkä palloilun EM-finaalituomarina 1995 oli Ilkka Koho, joka oli samana vuonna lentämässä ensimmäisiä Suomeen tulleita Hornet-hävittäjiä Saint Louisista?

13. Ketkä neljä suomalaista ovat hävinneet amatöörinyrkkeilyn EM-finaalin?

14.* Missä ja milloin olympiakisojen maratonjuoksun ilmoitettu pituus
a) oli ensimmäisen kerran 42,195 km
b) on viimeksi ollut muu kuin 42,195 km?

15. Kuka
a) v. 1941 syntynyt yhteiskunnallinen vaikuttaja valmensi Helsingin Kuhat vesipallossa nuorten SM-kultaan 1976 sekä otti saman seuran pelaajana SM-hopeat 1979 ja 1980
b) sittemmin yleisurheilun ja erään muun urheilun SM-kultaa saavuttanut henkilö pelasi kaikissa kolmessa a-kohdassa mainitussa mitalijoukkueessa?

16. Minkä kotiolympialaisiksi kutsutun urheilutapahtuman käsiohjelmassa julkaistiin ensi kerran Yrjö Jylhän runo Vaienneet voittajat?

17. Suomenruotsalaisen urheilujärjestön CIF:n eli Finlands Svenska Idrottin puheenjohtajana on vuodesta 2004 toiminut mies, jonka etu- ja sukunimen yhdistelmä eroaa vain kirjaimen verran tunnetun suomenruotsalaisen urheilijan nimestä - siis kuka?

18. Minkä neljän maan suunnistusmestari on Thierry Gueorgiou?

19. Minkä 1930-luvulla perustetun urheiluun liittyneen suomalaisen yhdistyksen jäsenyysehdot pyrittiin laatimaan niin, että Urho Kekkonen ei pääse jäseneksi?

20. Kuka suomalaisista olympiavoittajista
a) kuoli ensimmäisenä
b) on tällä hetkellä iältään nuorin?
B-kohta ei siis tarkoita nuorimpana olympiakultaa voittanutta suomalaista.

21. Ketkä kaksi suomalaismiestä ovat osallistuneet pyöräilyn Ranskan ympäriajoon?

22. Mikä kaupunki on ollut sekä kesäolympialaisten että ulko- ja sisäratojen laajan ohjelman MM- ja EM-yleisurheilukisojen virallinen isäntä? MM-maastojuoksuja yms. ei siis oteta huomioon.

23. Ketkä viisi urheilijaa ovat saavuttaneet olympiakisoissa vähintään kuusi kultaa mutteivät lainkaan muita mitaleja? Neljäkin oikeaa nimeä riittää pisteeseen.

24. Kuka suomalainen on ollut loppukilpailussa
a) Carl Lewisin
b) Al Oerterin
voittaessa yleisurheilun olympiakultaa?
Heittojen ja pituussuuntaisten hyppyjen loppukilpailulla tarkoitetaan karsinnan jälkeistä kuusikierroksista tapahtumaa - ei siis pelkästään kolmea finaalikierrosta.

25. Kenen nykypäivän tähtiurheilijan kutsumanimi on syntynyt vietnamilaisen everstin Vuong Dang Phongin lempinimestä?

26. Ketkä täyskaimamaalivahdit: kaudella 2006/07 toinen pelannut jalkapalloa Englannin liigassa, toinen jääkiekkoa SM-liigassa?

27. Kuka
a) mies
b) nainen
on soutanut olympiakultaa viisissä kisoissa?

28. Minkä maan pääkaupungissa käytiin ampumaurheilun MM-kisat 23.7.-5.8.2006?

29. Kuka on saavuttanut eniten kesäsuunnistuksen MM-kultamitaleja?

30. Kuka hiihdon juniorien MM-kultamitalisti sekä ampumahiihdon olympia- ja MM- kultamitalisti kärysi dopingista talviolympialaisissa 2006?

31. Montako pistettä tarvitaan nykyisin vähimmillään erävoittoon
a) pöytätenniksessä
b) sulkapallossa?

32. Kuka on voittanut ennätykselliset kolme naisten alppihiihdon olympiakultamitalia yksissä kisoissa?

33. Mitkä matkat muodostavat pikaluistelussa naisten yleisluistelun arvokisojen neliottelun?

34. Kuinka moni suomalaismies on hiihtänyt olympiakisojen yksilökullan lyhyemmällä matkalla kuin 30 km:llä?

35. Minkä urheilumuodon SM-kilpailuissa 2006 äiti ja tytär Lena Tallroth-Kock ja Catharina Kock ottivat yksilökilvan sijat 1 ja 6 sekä yhdessä joukkuepronssia?

36. Mitkä kaksi maata ovat pelanneet ulkomaisen valmentajan johdolla jalkapallon miesten MM-finaalissa? Ulkomaisuus määritellään finaalimaiden eikä Suomen näkökulmasta.

37. Mikä oli MM-jalkapallon pelipallon nimi
a) 1978, kun pallon nimeksi oli otettu musiikinlaji
b) 1986, kun pallon nimi oli sama kuin kisojen finaalistadionin?

38. a) Missä MM-rallissa menehtyivät päivälleen vuoden välein saman tehdastallin ajajat Attilio Bettega (Italia) ja Henri Toivonen?
b) Minkä automerkin tallissa Bettega ja Toivonen kuollessaan ajoivat?

39. Keillä kahdella maastohiihdon MM-kultamitalille yltäneellä suomalaisella on freestylehiihdon olympiavoittoon yltänyt etunimikaima?

40. Minkä urheilun olympiaedustaja 1980 oli Jaakko Saari, jonka Suomen Olympiakomitea ilmoitti vahingossa väärään luokkaan?

41. Minkä yleisurheilulajin naisten Euroopan mestari vuodelta 1986 oli neuvostoliittolainen Ravilda Agletdinova, jonka kuolema auto-onnettomuudessa 25.6.1999 levisi kansainvälisesti tietoon vasta pari vuotta myöhemmin?

42.* Kenen jääkiekkoilijan kanssa avioitui kesällä 2006
a) Suvi Miinala - Miss Suomi 2000
b) Piritta Hannula - Miss Skandinavia 2004 ja Miss Suomi -kilpailun 1. perintöprinsessa 2003?

43. Minkä urheilumuodon olympiaedustaja on ollut Janne Kanerva - autourheilussa superrallicrossin SM-sarjan kakkonen 2006 ja kolmonen 2005?

44. Minkä kahden maan yhteinen joukkue saavutti mitalin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisoissa Falunissa 1993?

45. Kun Nico Rosbergiä ei lasketa suomalaiseksi, mikä nimi on sukunimenä kahdella Formula 1 -luokan MM-sarjassa ajaneella suomalaisella?

46. Mikä on ainoa joukkuepalloilu, jossa miesten ja naisten sarjat ovat tulleet olympiaohjelmaan samoissa kisoissa? Joukkuepalloiluksi lasketaan tässä palloilut, joissa molemmilla puolilla on kentällä vähintään kolme pelaajaa.

47. Mikä vuoden 2004 olympiapurjehdusluokista on ollut olympiaohjelmassa pisimpään vuodesta 1932 lukuun ottamatta kisoja 1976?

48. Ketkä kaksi suomalaista ovat saaneet toisen maailmansodan jälkeen olympiamitaliseremonioissa estejuoksun mitalin?

49. Kenestä pelaajasta on saanut nimensä Karhu-merkin salibandymaila MK29?

50. Kenen Suomen mestarin ja EM-kisaedustajan äiti saavutti Eila Koiso-Kanttila - nimisenä SM-kultaa 1950 ja 1953 sekä oli mukana EM-kisoissa 1952?

51. Minkä amerikkalaisen jalkapallon SM-kultamitaleja vieneen seuran nimi on sama kuin 1960-luvun suomalaisen pop-yhtyeen, jonka jäseniä olivat mm. Lasse von Hertzen, Cay Karlsson ja sittemmin Frederikinä tunnettu Ilkka Sysimetsä?

52. Kuka maineikas suomalainen raviohjastaja kuoli sairaalassa Lahdessa 2.7.2006, jolloin samassa kaupungissa käytiin Suur-Hollola-ajo?

53.* Kuka suomalainen olympiamitalisti
a) 1940-luvulta oli 15-vuotiaaksi nimeltään Pentti Lindell
b) 1950-60-luvuilta oli noin kaksivuotiaaksi nimeltään Pentti Lindroos?

54. Mitä maata edusti Divina Galica, joka oli naisten olympiasuurpujottelun 8:s 1968 ja 7:s 1972 sekä sai F1-autoilun MM-sarjassa tililleen yhteensä 3 karsiutumista 1976 ja 1978?

55. Missä urheilussa Suomeen on tullut ainakin yksi olympiavoitto useammissa peräkkäisissä kisoissa kuin missään toisessa urheilumuodossa?

56. Missä kaupungissa on määrä pelata jalkapallon mestarien liigan finaali 23.5.2007?

57. Kuka takavuosien maailmanmestari on viime ajat johtanut Venäjällä Yhdistynyt kansanrintama -nimistä oppositioliikettä?

58. Mikä maa on osallistunut miesten jääkiekossa kaikkiin olympiakisoihin ja MM-kisojen A-ryhmän turnauksiin vuodesta 1957?

59.* Kuka yleisurheilun Euroopan mestari kesältä 2006 on syntynyt
a) New Yorkissa 16.2.1981
b) Los Angelesissa 12.5.1985?
Jos a-kohdassa haettu nimi on b-kohdassa, vastaus tuottaa 0,25 pistettä samoin kuin päinvastainen tapaus.

60. Minkä viestintäyhtiön toimitusjohtajia ovat olleet Harri Roschier (alppihiihdon MM- edustaja 1978 ja myös purjelautailun Suomen mestari - toimitusjohtajana 1992-2006) sekä Juha Blomster (koripallon SM-sarjaa Uudenkaupungin Urheilijoissa 1981-86 - toimitusjohtajana vuodesta 2006)?

61. Kuka ajaja on yltänyt ralliautoilun MM-osakilpailuvoittajaksi täyskaimansa toimiessa Ruotsin pääministerinä?

62. Oslo on ainoa talviolympiaisäntäkaupunki, joka on ollut myös kisojensa aikaan maan pääkaupunki, mutta mitkä kaksi talviolympialaiset isännöinyttä kaupunkia ovat olleet valtion pääkaupunkeja ainoastaan muulloin kuin kisojensa aikaan?

63. Kuka on voittanut eniten ajajien maailmanmestaruuksia
a) RR- eli entisessä TT-moottoripyöräilyssä
b) motocrossissa?

64. Kuka urheilijanakin menestynyt näyttelijä on ollut pääosassa nyrkkeilijä Rocky Grazianosta kertoneessa elokuvassa Kadun kuningas (Somebody Up There Likes Me, 1956), autourheiluelokuvassa Kilparatojen voittaja (Winning, 1969) ja jääkiekkoelokuvassa Lämäri (Slapshot, 1977)?

65. Minkä erittäin tunnetun lehden toinen perustaja v. 1944, toimituspäällikkö 1944-56 ja päätoimittaja 1956-69 oli v. 2006 kuollut Carl-Adam Nycop - Hufvudstadsbladetin urheilutoimittaja 1929-34?

66. Missä yleisurheilulajissa on pidetty erillinen Euroopan cup -kilpailu vuodesta 1997?

67. Minkä urheilun suomalainen maailmanmestari oli Gunnar Sund, joka oli osallistunut jääkärikoulutukseen Saksassa sekä Viron vapaussotaan 1918-19 kohoten Viron armeijan kapteeniksi 1919?

68. Missä maassa tai maissa on pelattu eniten katsojia/ottelu kerännyt jalkapallon miesten MM-lopputurnaus?

69. Minkä urheilun maailmanmestari vuodelta 2006 on Marko Luhamaa?

70. Mikä on ainoa sana, joka on seuran nimenä sekä koripalloliiga NBA:ssa että jääkiekkoliiga NHL:ssä?

71. Ketkä neljä henkilöä Paavo Nurmen ohella olivat pöydän ääressä, kun Nurmea haastateltiin Yleisradiolle 7.6.1967?

72. a) Kuka naistennispelaaja on voittanut "Golden Slamin" - samana vuonna kaikkien neljän Grand Slam -turnausten kaksinpelit ja olympiakullan?
b) Ketkä kaksi naista a-kohdan pelaajan ohella ovat voittaneet kaikkien Grand Slam - turnausten kaksinpelit samana vuonna?

73. Minkä palloilun ainoa lappilaisseura Suomen pääsarjassa miehetkin huomioon ottaen on ollut Kemin Naisvoimistelijat?

74. Minkä urheilun suomalaisesta erikoisliitosta ilmestyi v. 1999 ensi sijassa Armas Santasen tekemä 50-vuotishistoria, jonka tuloksista löytyvät kenraalimajuriksi v. 1980 ylennetty ja v. 2006 kuollut Erkki Vanninen sekä kenraaliluutnantiksi v. 1993 ylennetty Ilkka Ilmola?

75. Ketkä ovat ne neljä suomalaista olympiavoittajaa, joiden sukunimi voittoajankohtana on ollut vain neljän kirjaimen pituinen?

76. Minkä urheilun SM-mitalisti ja sittemmin ammattivalmentaja on ollut jatkosota- aiheöiset romaanit Iskujoukko (2005) ja Sissien tulimarssi (2006) kirjoittanut Esa Siren?

77. Kuka Viipurista lähteneessä evakkojunassa Simola-Vainikkala-välillä 2.12.1939 syntynyt rallikartanlukija sekä moottoriurheiluselostaja ja tv-juontaja kaasutti Leo Kinnusen autoa moottoritilasta Jyväskylän Suurajoissa 1977?

78. Minkä urheilun olympiavoittaja oli talviolympiaurut Innsbruckiin 1964 rakentanut Gregor Hradetzky?

79. Kuka jääkiekon maailmanmestari on voittanut golfin Erkko Trophy -kilpailun?

80. Minkä maan edustajat ottivat eniten naisten yleisurheilun olympiakultamitaleja Helsingissä 1952? Viestinjuoksukulta tilastoidaan normaalin tavan mukaan yhdeksi eikä neljäksi mitaliksi.

81. Kuka Suomen maajoukkuetta olympialaisissakin valmentanut henkilö täytti 100 vuotta Hampurissa 8.10.2006?

82. Kuka ammattinyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari on kuollut lento- onnettomuudessa päivää vaille 46-vuotiaana?

83. Minkä urheilumuodon edustaja on Suomen valtion suurta urheilija-apurahaa nauttiva vammaisurheilija Jean-Pierre Antonios?

84. Montako etenijätilastoon mukaan otettavaa juoksua jokeripelaaja saattoi enimmillään tuoda yhdessä pesäpallo-ottelussa v. 2006 käytetyillä säännöillä?

85. Mikä NHL-joukkue tunnettiin 1970-luvulla lempinimellä "Broad Streetin simputtajat" (Broad Street Bullies)?

86. a) Mikä Afrikan maa on vienyt naisten joukkuepalloilun olympiakultaa?
b) Mitkä kaksi Afrikan maata ovat vieneet miesten joukkuepalloilun olympiakultaa?

87. Kuka suomalaisurheilija on valittu seitsemiin olympiakisoihin?

88. Kyynärpään limapussista kärsinyt Pertti Ukkola paini EM-kultaa v. 1977 turkkilaisessa kaupungissa, jonka nimi oli sama kuin limapussin lääketieteellinen nimi - siis mikä?

89. Kenestä
a) olympiavoittajasta presidentti Kyösti Kallion poika Kalervo Kallio teki Porissa v. 1966 paljastetun patsaan
b) urheilujohtajasta presidentti Kyösti Kallion tyttärenpoika Risto Saalasti teki Töysässä v. 1990 paljastetun patsaan?

90. Mitä maata edusti jalkapallon MM-kisoissa 2006 "suomalaisniminen"
a) Bakary Kone
b) Jose Porras?

91. Kuka on kirjoittanut taitoluisteluun liittyvän dekkarin Kuolemanspiraali (1997)?

92. Minkä urheilun A-maaotteluissa Jan Ekman (s. 8.4.1967) on edustanut sekä Suomea että Ruotsia?

93. Kuka on ainoa suomalainen olympiamitalisti, jonka mitaliajankohdan mukainen sukunimi päättyy
a) b-kirjaimeen
b) p-kirjaimeen?

94. Kuka suomalainen olympiamitalisti on tehnyt omaelämäkerrallisen kirjan Alivaltiosihteeri-huumoriryhmän jäsenen kanssa?

95. Mainitse Yleisradion pitkäaikainen urheilutoimittaja, jonka sukunimi on ollut samaan aikaan myös eurooppalaisen maan pääkaupungin nimi.

96. Missä merkittävässä kansainvälisessä tehtävässä urheilun parissa suomalainen Timo Lumme on ollut vuodesta 2004?

97. Irma Kentala oli SM-yleisurheilussa 100 m:n juoksun, 80 m:n aitajuoksun ja pituushypyn 6:s 1947. Mikä on ollut hänen avioitumisen jälkeinen sukunimensä, jolla hän on toiminut oopperajohtajana ja -laulajana sekä saanut professorin arvon 1988?

98. Kuka uimari nousi Ateenassa 2004 kautta aikain eniten olympiamitaleja saavuttaneeksi yhdysvaltalaisurheilijaksi?

99. Minkä palloilun SM-sarja- tai SM-liigauransa aloitti
a) Eino Otsala 50-vuotiaana 2003
b) Markus Heinämäki 36-vuotiaana 2005?

100. Kuka urheilutoimittaja, jonka nimen voi sanoa olevan yhdistelmä kahden Hurriganes-muusikon nimiä, kirjoitti Urheilulehteen 5/2002 kolmisivuisen jutun, jonka pääteema oli, että Hannu Manninen tulee siirtyä yhdistetystä sprinttihiihtoon, koska mäkihyppy estää huippusaavutukset yhdistetyssä, ja saman lehden numeroon 50/2002 samanmittaisen jutun Janne Ahosesta - normaalimäen maailmanmestarista 1997 - johtoajatuksenaan, että Ahosella ei ole henkilökohtaista arvokisavoittoa?


Suomen Urheilutietäjät ry