Suomen Urheilutietäjät ry

Maiden ensimmäiset olympiamitalistit ja olympiavoittajat

Julkaistu joululehdessä 2012
Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto

Suuren Olympiateoksen osassa 2 on luettelo siihenastisista (1978) eri maiden ensimmäisistä olympiavoittajista. Päivitettyä vastaavaa listaa ei löytynyt, joten oli aiheellista väsätä sellainen. Samalla rupeamalla sitten perusteellisemmin, eli voittajien lisäksi kunkin maan ensimmäinen mitalisti. Sekä talvi- että kesäkisoista erikseen. Ateenan välikisoja 1906 ei ole huomioitu lainkaan, koska KOK ei niitä nykyään virallisiksi laske.

Monissa tapauksissa maan ensimmäisen mitalistin/voittajan selvittäminen osoittautui ylivoimaiseksi. Useimmin esiintynyt riesa oli puutteellinen tieto lajin suoritusajankohdasta. Kaikkiin lajeihin löytyi suorituspäivämäärä (joihinkin tosin eri lähteistä erilaisia vaihtoehtoja), mutta kellonaikoja yleensä ei. Kolme esimerkkiä ongelmista, joita voi tulla – periaatteessa ja joskus myös käytännössä – vastaan: kuvitellaan tilanne, jossa käynnissä ovat yhtäaikai sesti jokin heittolaji ja juoksukilpailu. Molemmissa mitaleille sijoittuu Utopian edustaja, joka olisi kiistatta maan ensimmäinen mitalisti, mikäli sitä toista mitalistia ei olisi. Mutta kumpi on ensimmäinen, jos
a) juoksija tulee maaliin ennen kenttälajin mitalin varmistumista, mutta kenttälaji päättyy ennen viimeisen juoksijan maaliintuloa
b) juoksija tulee maaliin, kun kenttälajin mitali on jo varmistunut mutta sen väri on vielä epäselvä
c) juoksija tulee maaliin, kun kenttälajin mitalin väri on selvä mutta kisa on vielä kesken.
2. Nyrkkeilyssä mitalit varmistuvat viimeistään päivää ennen lajin loppumista, pronssimitalin tapauksessa väriä myöten (esim. joukkuepeleissä voi käydä samoin). Jos esimerkiksi soudussa Utopia saa kultaa nyrkkeilyn välieräottelun ja loppuottelun välissä nyrkkeilijän voittaessa finaalin, kuka on ensimmäinen mitalisti? Tällöin voisi tulkita siten, että nyrkkeilijä on ensimmäinen mitalisti ja soutaja on ensimmäinen voittaja, vaikka nyrkkeilijäkin voittaa lajinsa...
3. Utopia saa samassa lajissa kaksi mitalia. Esimerkiksi juoksussa ensimmäisenä maaliin tullut luonnollisesti varmistaa mitalinsa ensin, mutta muun muassa keihäänheitossa saattaa käydä siten, että lopulta himmeämmälle mitalille jäävä on varmistanut mitalinsa ennemmin.
YkkösvaihtoeYkkösvaihtoehdon tapaisessa tilanteessa on lueteltu kaikki vaihtoehtoiset suoritukset; yleensä tällainen tilanne syntyy, kun tiedetään kahden vaihtoehtoisen mitalilajin päivämäärän olleen sama, mutta kellonaika on tuntematon.
Kakkosvaihtoehdossa oli pakko tehdä selvä linjaus: mitalin saavuttamishetkeksi on katsottu se hetki, kun kilpailu on mitalistien osalta ohi ja mitalijärjestys tiedossa. Saavuttamishetkeksi ei voinut valita hetkeä, jolloin mitalistit ovat tiedossa tai jopa mitalijärjestys on tiedossa, koska esim. joukkuepeleissä näin on voinut tapahtua jo päiviä ennen kilpailun päättymistä. Samasta syystä saavuttamishetkeksi ei voinut asettaa kilpailun päättymishetkeä, koska vaikkapa jossain kestävyyslajissa kilpailu voi jatkua vielä tuntikausia sen jälkeen, kun mitalistit ovat maalissa. Eikä pelkkä mitalistien kilpailun päättyminen myöskään kelvannut, sillä esimerkiksi mäkihypyssä joudutaan odottamaan viimeisen suorituksen päättymiseen asti, kunnes mitalistit ovat tiedossa. vaihtoehdossa kaikki on katsottu yhdessä ensimmäisiksi mitalisteiksi.

Jokaisen maaJokaisen maan alla on listattu kyseisen maan ensimmäinen mitalisti ja voittaja sekä vielä yksilölajin ensimmäinen, mikäli kaikkein varhaisin mitali tai voitto on joukkuelajista. Myös ratsastus on tietysti joukkuekilpailuja lukuun ottamatta laskettu yksilölajiksi, koska se tuleva meetvursti ei saa mitalia kaulaansa. Seuraavaksi ovat mitalistit niissä toisissa olympialaisissa eli talvikisoissa, mikäli ensimmäinen mitali tai voitto tuli kesäkisoissa. Samoin on lueteltu erikseen kesä- ja talvilajien tapaukset, mikäli vuoden 1908 ja 1920 kesäkisoissa mukana olleet talvilajit sekoittavat tilannetta.

IVYn tapaus on katsottu lisämaininnan arvoiseksi sen maan kohdalla, jota urheilija nimellisesti edusti IVYn joukkueessa kilpaillessaan. Epäitsenäisten ja myöhemmin omana joukkueenaan esiintyneiden alueiden urheilijoita ei ole huomioitu erikseen – esimerkkinä Japania edustaneet korealaiset. Nimen jälkeen on mitalin saavuttamispäivämäärä, laji ja tarvittaessa mitalin laatu sekä mahdollista lisätietoa. Jos kyseessä on ollut naisten laji, se on mainittu erikseen. Mikäli kyseessä on yleisurheilulaji, juoksu-sanaa ei ole erikseen mainittu. Saivartelun varalta mainittakoon, että Ateenassa 1896 voittaja sai hopeaa, kakkonen pronssia ja kolmonen ei mitään, mutta tässä listassa käytetään järjestelmällisesti nykyistä kulta-hopea-pronssi-sanastoa myös vuoden 1896 yhteydessä.

Kun Neuvostoliitto oli hajonnut, Itsenäisten valtioiden yhteisön mitalisteille nostettiin oman maan lippu ja lisäksi voittajille soitettiin kansallishymni kesällä 1992. Saman vuoden talvikisoissa oli käytetty olympialippua ja olympiahymniä. Kuten toisaalta tästä lehdestä näkyy, ainakin kesällä IVYn joukkueessa oli edustajia yhteisöön kuuluneiden maiden lisäksi Georgiasta, ja käytössä oli myös nimi Yhdistynyt joukkue. ton mitalistien osatasavaltoja ei ole ruvettu selvittämään. Sama linja on ollut muissakin vastaavissa tapauksissa, kuten Japania edustamaan joutuneissa korealaisissa.

Lopuksi vielä varoituksen sana. Tämä lista tuskin on virheetön. Pääasiallisina lähteinä on käytetty Suurta Olympiateosta, Wikipediaa ja Sports-Referenceä. Lisäapuna ovat olleet useat eri kirjat, esimerkiksi Volker Klugen Olympische Sommerspiele -sarja ja Helsingin olympialaisten osalta virallinen kisakirja.

Mitalimaat Afganistanista Zimbabween

Afganistan:
Mitalisti: Rohullah Nikpai, 20.8.2008, taekwondo 58 kg, pronssia. Sai 2012 myös pronssia, mutta 68 kg:n sarjassa. Nämä ovat Afganistanin ainoat olympiamitalit.

Alankomaat:
Mitalisti: Pistoolijoukkue, 1.8.1900, 50 m pistoolin joukkuekilpailu, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti: Johannes Drost, 12.8.1900, 200 m selkäuinti, pronssia.
 
Voittaja: Soutujoukkue, 26.8.1900, perämiehellinen kaksikko.
 
Yksilölajin voittaja: Maurice Peeters, 9.8.1920, 1000 m pyöräily.
 
Mitalisti talvikisoissa: Kees Broekman, 17.2.1952, 5000 m pikaluistelu, hopeaa.
 
Voittaja talvikisoissa: Sjoukje Dijkstra, 2.2.1964, naisten taitoluistelu.

Alankomaiden Antillit:
Mitalisti: Jan Boersma, 27.9.1988, purjelautailu, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali ja sellaiseksi ilmeisesti jääkin, koska Antillit lakkautettiin 2011.

Algeria:
Mitalisti: Mohamed Zaoui, 11.8.1984, nyrkkeily 75 kg, pronssia ja Mustapha Moussa, nyrkkeily 81 kg, pronssia. Päivämäärä on nyrkkeilyfinaalien päivämäärä, jolloin kumpikaan ei tietysti enää otellut. Epävarman tiedon mukaan Moussan mitali varmistui aikaisemmin kuin Zaouin.
 
Voittaja: Hassiba Boulmerka, 8.8.1992, naisten 1500 m. Voitti kultaa, vaikka maan islamistit uhkasivat hänen henkeään liian paljastavissa asuissa juoksemisen takia.

Arabiemiirikuntien liitto:
Mitalisti ja voittaja: Ahmad Al Maktoum, 17.8.2004, kaksoistrap. Maan ainoa olympiamitali.

Argentiina:
Mitalisti: Luis Brunetto, 12.7.1924, kolmiloikka, hopeaa.
 
Voittaja: Hevospoolojoukkue, 12.7.1924.
 
Yksilölajin voittaja: Alberto Zorrilla, 9.8.1928, 400 m vapaauinti.

Armenia:
Mitalisti ja voittaja: Armen Nazaryan, 20.7.1996, kreikkalais-roomalainen paini 52 kg. Armenian ainoa olympiakulta. Nazaryan on kaksinkertainen olympiavoittaja, mutta toinen olympiakulta 2000 tuli Bulgarian edustajana.
 
Mitalisti, mutta IVYn edustajana: Alfred Ter-Mkrtsian, 28.7.1992, kreikkalais-roomalainen paini 52 kg, hopeaa.
 
Voittaja, mutta IVYn edustajana: Israel Milotosian, 29.7.1992, painonnosto 67,5 kg.

Australia:
Mitalisti ja voittaja: Edwin Flack, 7.4.1896, 1500 m. Voitti myös 800 m ja sai pronssia tenniksessä.
 
Mitalisti talvikisoissa: Short track -joukkue, 26.2.1994, miesten 5000 m viesti, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti talvikisoissa: Zali Steggall, 19.2.1998, naisten pujottelu, pronssia.
 
Voittaja talvikisoissa: Steven Bradbury, 16.2.2002, 1000 metrin short track -luistelu. Bradbury oli kahdeksan vuotta aiemmin mukana Australian joukkueessa, joka saavutti maan ensimmäisen talvikisamitalin. Kultamitalinsa hän sai legendaarisella tavalla: neljännesfinaalissa hän tuli maaliin kolmantena, mutta pääsi semifinaaleihin ennemmin maaliin tulleen hylkäyksen ansiosta. Semifinaalissa hän oli selvästi viimeisenä, mutta kolme muuta törmäsivät toisiinsa loppusuoralla, jolloin Bradbury ylsi toiseksi ja finaaliin. Finaalissa tilanne oli sama, mutta kaikki neljä muuta kilpailijaa kolaroivat ja kaatuivat viimeisessä kaarteessa. Bradbury onnistui välttämään kolarin ja ehti ensimmäisenä maaliin.

Azerbaidžan:
Mitalisti: Namig Abdullajev, 1.8.1996, vapaapaini 52 kg, hopeaa. Voitti kultaa vuoden 2000 kisoissa, mutta vasta toisena maansa edustajana.
 
Voittaja: Zemfira Meftakhetdinova, 21.8.2000, naisten skeet.
 
Mitalisti, mutta IVYn edustajana: Valeri Belenki, 31.7.1992, voimistelun kuusiottelu, pronssia. Azerbaidžanilla ei ollut tuolloin kansallista voimisteluliittoa, joten Belenki osallistui seuraavan vuoden MM-kisoihin itsenäisenä kilpailijana ja edusti sen jälkeen Saksaa.
 
Voittaja, mutta IVYn edustajana: Nazim Huseynov, 2.8.1992, judo 60 kg.

Bahama:
Mitalisti: Sloan Farrington ja Durward Knowles, 5.12.1956, purjehduksen Star-luokka, pronssia. Pari kilpaili samassa luokassa Isoa-Britanniaa edustaen 1948, koska Bahamalla ei vielä ollut omaa joukkuetta. Sijoitus oli neljäs. Helsingissä 1952 pari edusti Bahamaa ja sijoittui viidenneksi.
 
Yksilölajin mitalisti: Frank Rutherford, 3.8.1992, kolmiloikka, pronssia.
 
Voittaja: Durward Knowles ja Cecil Cooke, 21.10.1964, purjehduksen Star-luokka.
 
Yksilölajin voittaja: Pauline Davis-Thompson, 28.9.2000, naisten 200 metriä. Davis-Thompson julistettiin voittajaksi vasta joulukuussa 2009 Marion Jonesin tultua hylätyksi dopingin takia. Tonique Williams-Darling, 24.8.2004, naisten 400 metriä, sai pitää Bahaman ensimmäisen yksilölajin voittajan titteliä reilut viisi vuotta.

Bahrain:
Mitalisti: Maryam Yusuf Jamal, 10.8.2012, naisten 1500 m, pronssia. Kotoisin Etiopiasta. Bahrainin ainoa olympiamitali, koska Rashid Ramzi diskattiin dopingrikko- muksen takia 2009 ja menetti edellisvuotisen kultamita- linsa.

Barbados:
Mitalisti: Obadele Thompson, 23.9.2000, 100 m, pronssia. Maan ainoa olympiamitali.
 
Mitalisti, mutta Länsi-Intian edustajana: James Wetterburn, 8.9.1960, 4 x 400 m, pronssia.

Belgia:
Mitalisti ja voittaja: Hubert van Innis, 28.5.1900, jousiammunnan Au Cordon Doréja Au Chapelet, 33 m. Suuri Olympiateos listaa Belgian ensimmäiseksi voittajaksi van Innisin päivämäärällä 28.5.1900 ja Kluge on samaa mieltä, mutta Sports-Reference ilmoittaa molempien kultamitalilajien alkaneen 27.5. ja päättyneen vasta 14.8.1900. Jos jälkimmäinen tieto on oikea, ensimmäinen voittaja on esteratsastuksen nopeuskilpailun ykköseksi 29.5.1900 sijoittunut Aimé Haegeman. Mikäli Haegeman on ensimmäinen voittaja, hän jakaa samalla ensimmäisen mitalistin tittelin saman lajin hopeamitalisti Georges van der Poëlen kanssa.
 
Mitalisti talvikisoissa: kelkkailujoukkue, 3.2.1924, viiden miehen rattikelkkailu, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti talvikisoissa: Robert Van Zeebroeck, 17.2.1928, miesten taitoluistelu, pronssia. Sijoittui pariluistelussa kuudenneksi.
 
Voittaja talvikisoissa: Micheline Lannoy ja Pierre Baugniet, 7.2.1948, pariluistelu.

Bermuda:
Mitalisti: Clarence Hill, 31.7.1976, nyrkkeily yli 81 kg, pronssia. Maan ainoa olympiamitali.

Botswana:
Mitalisti: Nijel Amos, 9.8.2012, 800 m, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Brasilia:
Mitalisti: Afranio da Costa, 2.8.1920, vapaapistooli, hopeaa. Samassa yhteydessä käydyssä joukkuekilpailussa Brasilia sai pronssia.
 
Voittaja: Guilherme Paraense, 3.8.1920, kaksintaisteluammunta. Sai edellisenä päivänä joukkuepronssia vapaapistoolissa.

Bulgaria:
Mitalisti: Boris Nikolov, 2.8.1952, nyrkkeily 75 kg, pronssia.
 
Voittaja: Nikola Stantšev, 1.12.1956, vapaapaini 79 kg.
 
Mitalisti talvikisoissa: Ivan Lebanov, 14.2.1980, 30 km hiihto, pronssia.
 
Voittaja talvikisoissa: Ekaterina Dafovska, 9.2.1998, naisten 15 km ampumahiihto.

Burundi:
Mitalisti ja voittaja: Vénuste Niyongabo, 3.8.1996, 5000 m. Burundin ainoa olympiamitali.

Chile:
Mitalisti: Manuel Plaza, 5.8.1928, maraton, hopeaa.
 
Voittaja: Nicolás Massú ja Fernando González, 22.8.2004, tenniksen nelinpeli. Ottelu alkoi jo 21.8, mutta päättyi vasta seuraavan vuorokauden puolella.
 
Yksilölajin voittaja: Nicolás Massu, 22.8.2004, tenniksen kaksinpeli. Nelinpelipartneri González sai pronssia.

Costa Rica:
Mitalisti: Silvia Poll, 21.9.1988, 200 m vapaauinti, hopeaa. On saksalaistaustainen ja syntynyt Nicaraguassa, mutta perhe muutti Costa Ricaan lasten ollessa vielä pieniä.
 
Voittaja: Claudia Poll, 21.7.1996, 200 m vapaauinti. Maan kaikki neljä olympiamitalia ovat Pollin siskosten saavuttamia.

Djibouti:
Mitalisti: Hussein Ahmed Salah, 2.10.1988, maraton, pronssia.

Dominikaaninen tasavalta:
Mitalisti: Pedro Nolasco, 11.8.1984, nyrkkeily 54 kg, pronssia. Murhattiin vain 33-vuotiaana kotiinsa tehdyn ryöstön yhteydessä.
 
Voittaja: Félix Sánchez, 26.8.2004, 400 m aidat. Voitti saman lajin myös 2012 – jopa samalla ajalla, 47,63.

Ecuador:
Mitalisti ja voittaja: Jefferson Pérez, 26.7.1996, 20 km kävely. Maan molemmat olympiamitalit ovat Pérezin saavuttamia samassa lajissa; vuonna 2008 hän sai hopeaa. Siinä välissä hän tuli kahdesti neljänneksi.

Egypti:
Mitalisti ja voittaja: El Sayed Nosseir, 29.7.1928, painonnosto 82,5 kg.

Eritrea:
Mitalisti: Zersenay Tadese, 20.8.2004, 10 000 m, pronssia.

Espanja:
Mitalisti ja voittaja: Joséde Amazola y Aspizúa ja Francisco Villota, 14.6.1900, pelota.
 
Yksilölajin voittaja, mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Francisco Fernández Ochoa, 13.2.1972, pujottelu. Hänen pikkusiskonsa Bianca sai pujottelun olympiapronssia 1992.
 
Yksilölajin mitalisti: Santiago Amat, 12.8.1932, olympiajollat, pronssia.
 
Yksilölajin voittaja kesäkisoissa: Jose Luis Doreste, 27.9.1988, Finnjolla.

Etelä-Afrikka:
Mitalisti ja voittaja: Reggie Walker, 22.7.1908, 100 m.

Etelä-Korea (Korean tasavalta):
Mitalisti: Kim Sung-Jip, 10.8.1948, painonnosto 75 kg, pronssia.
 
Voittaja: Yang Jung-Mo, 31.7.1976, vapaapaini 62 kg.
 
Mitalisti talvikisoissa: Kim Yoon-Man, 18.2.1992, 1000 m pikaluistelu.
 
Voittaja talvikisoissa: Kim Ki-Hoon, 20.2.1992, 1000 m short track.

Etiopia:
Mitalisti ja voittaja: Abebe Bikila, 10.9.1960, maraton. Myös hopeamitalisti Rhadi Ben Abdessalem oli maansa (Marokko) ensimmäinen mitalisti. Bikila uusi voittonsa neljä vuotta myöhemmin.

Filippiinit:
Mitalisti: Teófilo Yldefinso, 8.8.1928, 200 m rintauinti, pronssia. Uusi mitalinsa seuraavissa kisoissa. Filippiineillä on tällä hetkellä eniten olympiamitaleja ilman yhtään kultaa, yhdeksän.

Gabon:
Mitalisti: Anthony Obame, 11.8.2012, taekwondo yli 80 kg, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Georgia:
Mitalisti: Soso Liparteliani, 23.7.1996, judo 81 kg, pronssia.
 
Voittaja: Zurab Zviadauri, 18.8.2004, judo 90 kg. Hänen serkkunsa, Kreikkaa edustanut Ilias Iliadis (alkuperäinen nimi Jarji Zviadauri) voitti kultaa sarjassa 81 kg. Georgia ehti saada kahdeksan pronssia, kunnes 2004 tuli kultaa ja hopeaa.
 
Mitalisti ja voittaja, mutta IVYn edustajana: David Hahaleitšvili, 27.7.1992, judo yli 95 kg.

Ghana:
Mitalisti: Clement Quartey, 5.9.1960, nyrkkeily 63,5 kg, hopeaa. Hänen velipuolensa Ike Quartey on 31 vuotta nuorempi ja tuli samassa sarjassa sijoille 9–16 vuonna 1988.

Grenada:
Mitalisti ja voittaja: Kirani James, 6.8.2012, 400 m. Maan ainoa olympiamitali.

Guatemala:
Mitalisti: Erick Barrondo, 4.8.2012, 20 km kävely, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Guyana:
Mitalisti: Michael Anthony, 2.8.1980, nyrkkeily 54 kg, pronssia. Maan ainoa olympiamitali.

Haiti:
Mitalisti: Silvio Cator, 31.7.1928, pituushyppy, hopeaa. Haitin ainoa olympiamitali. Haitilla on mitalin saaneista maista kaikkien aikojen pisin olympiamitaliton jakso, toistaiseksi 84 vuotta. Catorin 1928 hyppäämä silloinen ME on edelleen Haitin ennätys.

Hongkong:
Mitalisti ja voittaja: Lee Lai Shan, 2.8.1996, naisten purjelautailu. Maan ainoa olympiakulta.

Indonesia:
Mitalisti: Naisten jousiammuntajoukkue, 1.10.1988, hopeaa.
 
Yksilölajin mitalisti ja voittaja: Susi Susanti, 4.8.1992, sulkapallon naisten kaksinpeli, kultaa. Myöhemmin samana päivänä päättyneessä miesten kaksinpelissä Indonesia sai kullan, hopean ja toisen kahdesta pronssista. Kultaa voittanut Alan Budikusuma avioitui sittemmin Susantin kanssa.

Intia:
Mitalisti: Norman Pritchard, 16.7.1900, 200 m aidat, hopeaa. Oli Intiassa syntynyt ja asuva britti. Vuoden 1900 kisoissa urheilijat esiintyivät yksilöinä eivätkä maansa edustajina. Joissakin lähteissä Pritchard on luokiteltu britiksi, mutta KOK laskee hänen mitalinsa (hopea myös sileältä 200 metriltä) Intian piikkiin. Jos Pritchardia ei oteta huomioon, ensimmäisen mitalin ja samalla voiton otti maahockeyjoukkue 26.5.1928. Ensimmäinen yksilölajin mitalisti Pritchardin jälkeen oli Khashaba Dadasaheb Jadhav, 23.7.1952, vapaapaini 57 kg, pronssia.
 
Voittaja: Maahockeyjoukkue, 26.5.1928. Intia voitti maahockeykultaa kuudesti peräkkäin 1928–56.
 
Yksilölajin voittaja: Abhinav Bindra, 11.8.2008, ilmakivääri. Intian yhdeksästä olympiakullasta ainoa, joka ei ole miesten maahockeyjoukkueen voittama.

Irak:
Mitalisti: Abdul Wahid Aziz, 8.9.1960, painonnosto 67,5 kg, pronssia. Maan ainoa olympiamitali. Samassa kilpailussa myös Singapore sai ensimmäisen mitalinsa.

Iran:
Mitalisti: Jafar Salmasi, 7.7.1948, painonnosto 60 kg, pronssia. Oli syntynyt Irakissa, mutta edusti kansallisuutensa takia Irania, jossa asui huippuvuosinaan ja uudelleen 70-luvulta lähtien.
 
Voittaja: Emam-Ali Habibi, 1.12.1956, vapaapaini 67 kg. Ehti niukasti ennen samana päivänä vapaapainin 87 kg:n sarjan voittanutta Gholamreza Takhtia.

Irlanti:
Maa oli osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa vuoteen 1922 asti ja irlantilaiset ensimmäistä kertaa oman joukkueensa edustajina olympialaisissa 1924. Toisaalta esimerkiksi vuoden 1908 maahockeyturnauksessa Irlannin joukkue sai hopeaa. Kultaa otti Englanti, pronssia saivat sekä Skotlanti että Wales. Turnauksen kaksi muuta joukkuetta olivat Saksa ja Ranska. Tässä on kuitenkin huomioitu vain irlantilaisten saavutukset Irlantia edustaen.
 
Mitalisti ja voittaja: Pat O'Callaghan, 30.7.1928, moukarinheitto. Uusi kultamitalinsa neljä vuotta myöhemmin, mutta ei päässyt edustusoikeusriitojen takia vuoden 1936 kisoihin.

Islanti:
Mitalisti: Vilhjálmur Einarsson, 27.11.1956, kolmiloikka, hopeaa. Hänen poikansa Einar Vilhjalmsson heitti keihästä kolmissa olympialaisissa 1984–92.

Iso-Britannia:
Mitalisti: Charles Gmelin, 7.4.1896, 400 m, pronssia.
 
Voittaja: Launceston Elliot, 7.4.1896, painonnoston yhden käden kilpa. Elliot oli aiemmin samana päivänä mutta Gmelinin mitalin jälkeen yltänyt kahden käden noston hopealle. Kakkossijalle hän jäi, koska tyyli katsottiin huonommaksi kuin saman tuloksen nostaneella voittajalla.
 
Mitalisti talvikisoissa: Ethel Muckelt, 29.1.1924, naisten taitoluistelu, pronssia.
 
Voittaja talvikisoissa: Curlingjoukkue, 30.1.1924, curling. Curling oli aiemmin listattu näytöslajiksi, mutta KOK julisti sen viralliseksi lajiksi 2006.
 
Yksilölajin voittaja talvikisoissa: Jeannette Altwegg, 20.2.1952, naisten taitoluistelu.
 
Mitalisti talvilajeissa: JOKO Arthur Cumming ja George Hall-Say, 29.10.1908, taitoluistelun kuviokilpailu, hopeaa ja pronssia TAI Magde Syers, ks. seuraava. Ei tietoa, kumpi kilpailuista oli ajallisesti ensin.
 
Voittaja talvilajeissa: Magde Syers, naisten taitoluistelu, 29.10.1908. Kilpaili myös pariluistelussa miehensä Edgarin kanssa ja sai pronssia.

Israel:
Mitalisti: Yael Arad, 30.7.1992, naisten judo 61 kg, hopeaa. Nimeään parempi, sillä Arad merkitsee pronssia hepreaksi.
 
Voittaja: Gal Fridman, 25.8.2004, purjelautailu. Israelin ainoa olympiavoitto.

Italia:
Mitalisti: Giovanni Giorgio Trissino, 31.5.1900, ratsastuksen pituushyppy, hopeaa.
 
Voittaja: Giovanni Giorgio Trissino, 2.6.1900, ratsastuksen korkeushyppy.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Nino Bibbia, 5.2.1948, skeleton-kelkkailu.

Itävalta:
Mitalisti ja voittaja: Paul Neumann, 11.4.1896, 500 m vapaauinti. Volker Klugen mukaan tämä kilpa käytiin ennen 100 metrin vapaauintia, jossa Otto Herschmann saavutti hopeaa, mutta päinvastaistakin aikajärjestystä on tarjolla. Vielä myöhemmin samana päivänä Adolf Schmal polki kaksi pyöräilypronssia. Herschmann sai säilämiekkailussa joukkuehopeaa 1912 ja kuoli vuonna 1942 keskitysleirillä juutalaisen syntyperänsä takia. Vuonna 1912 hän oli Itävallan olympiakomitean puheenjohtaja. Tämä on ainoa kerta, kun kansallisen olympiakomitean istuva puheenjohtaja on saavuttanut olympiamitalin.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Herma Szabo, 29.1.1924, naisten taitoluistelu.

Jamaika:
Mitalisti: Arthur Wint, 2.8.1948, 800 m, hopeaa. Uusi hopeansa 1952 häviten taas Mal Whitfieldille.
 
Voittaja: Arthur Wint, 5.8.1948, 400 m.

Japani:
Mitalisti: Ichiya Kumagae, 23.8.1920, tenniksen kaksinpeli, hopeaa. Sai hopeaa seuraavana päivänä myös nelinpelissä.
 
Voittaja: Mikio Oda, 2.8.1928, kolmiloikka.
 
Mitalisti talvikisoissa: Chiharu Igaya, 31.1.1956, pujottelu, hopeaa.
 
Voittaja talvikisoissa: Yukio Kasaya, 6.2.1972, normaalimäki. Kasaya voitti Keski-Euroopan mäkiviikolla kolme ensimmäistä kilpailua, mutta palasi ennen viimeistä kotimaahansa harjoittelemaan olympialaisia varten. Normaalimäen profiili oli muuta kuin normaali, ja mäkeen tottuneet japanilaiset ottivat kolmoisvoiton. Myös suurmäen ykkönen, Puolan Wojciech Fortuna oli kotimaansa ensimmäinen talvikisavoittaja.

Jugoslavia:
Mitalisti ja voittaja: Leon Štukelj, 17.7.1924, voimistelun nojapuut. Pariisissa myös moniottelun voittanut Štukelj oli läsnä Atlantan kisojen avajaisissa vanhimpana elossa olleena olympiavoittajana. Kuoli neljä päivää ennen 101-vuotispäiväänsä 1999.
 
Mitalisti talvikisoissa: Jure Franko, 14.2.1984, suurpujottelu, hopeaa.

Kamerun:
Mitalisti: Joseph Bessala, 26.10.1968, nyrkkeily 71 kg, hopeaa.
 
Voittaja: Jalkapallojoukkue, 30.9.2000. Voitti finaalissa Espanjan rangaistuspotkukilpailussa.
 
Yksilölajin voittaja: Françoise Mbango Etone, 23.8.2004, naisten kolmiloikka. Uusi voittonsa 2008 ja edustaa nykyisin Ranskaa.

Kanada:
Mitalisti ja voittaja: George Orton, 2500 m estejuoksu, 15.7.1900. Sai myöhemmin samana päivänä pronssia 400 metrin aidoissa.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Jääkiekkojoukkue, 3.2.1924.
 
Yksilölajin mitalisti talvikisoissa: Alexander Hurd, 4.2.1932, 500 m pikaluistelu, pronssia. Samana päivänä William Logan sai pronssia myöhemmin järjestetyssä 5000 metrin kilpailussa. Hurd ylsi samoissa kisoissa pronssille 1500 metrillä.
 
Yksilölajin voittaja talvikisoissa: Barbara Ann Scott, 6.2.1948, naisten taitoluistelu.
 
Voittaja talvilajeissa: Jääkiekkojoukkue, 29.4.1920.

Kazakstan:
Mitalisti: Vladimir Smirnov, 17.2.1994, 10 km hiihto, hopeaa.
 
Voittaja: Vladimir Smirnov, 27.2.1994, 50 km hiihto. Smirnov oli saanut olympiamitaleja jo 1988 Neuvostoliiton edustajana.
 
Mitalisti ja voittaja kesäkisoissa: Juri Melnitshenko, 20.7.1996, kreikkalais-roomalainen paini 57 kg.
 
Mitalisti, mutta IVYn edustajana: Vladimir Vohmjanin, 30.7.1992, 25 m olympiapistooli, pronssia.

Kenia:
Mitalisti: Wilson Kiprugut, 16.10.1964, 800 metriä, pronssia.
 
Voittaja: Naftali Temu, 13.10.1968, 10 000 metriä.

Kiina:
Mitalisti ja voittaja: Xu Haifeng, 29.7.1984, 50 m pistooli. Toi soihdun stadionille Pekingin olympialaisten avajaisissa 2008.
 
Mitalisti talvikisoissa: Ye Qiaobo, 10.2.1992, naisten 500 metrin pikaluistelu, hopeaa.
 
Voittaja talvikisoissa; Yang Yang, 16.2.2002, naisten 500 metrin short track -luistelu. Voitti  myös 1000 metriä.  Tunnetaan  tuloksissa nimellä Yang Yang (A)  erotukseksi  Yang Yang (S):stä, joka sai pronssia 1000 metrillä – lieneekö ainoa kerta olympiahistoriassa, kun kaksi samannimistä urheilijaa on saanut mitalin samassa kilpailussa?

Kirgisia:
Mitalisti: Aidyn Smagulov, 16.9.2000, judo 60 kg, pronssia. Oli syntynyt Kazakstanissa ja edusti Kirgisiaa vuodesta 1999.

Kolumbia:
Mitalisti: Helmut Bellingrodt, 1.9.1972, villikarjuammunta, hopeaa. Sai toistamiseen hopeaa samassa lajissa 12 vuotta myöhemmin.
 
Voittaja: María Urrutia, 20.9.2000, naisten painonnosto 75 kg.

Kreikka:
Mitalisti: Ioannis Persakis, 6.4.1896, kolmiloikka, pronssia. Nykyaikaisten olympialaisten ensimmäinen loppukilpailu.
 
Voittaja: Leonidas Pyrgos, 7.4.1896, miekkailumestareiden florettimiekkailu.

Kroatia:
Mitalisti: Goran Ivanišević ja Goran Prpić, 7.8.1992, tenniksen nelinpeli, pronssia
 
Mitalisti yksilölajeissa: Goran Ivanišević, 8.8.1992, tenniksen kaksinpeli, pronssia.
 
Voittaja: Käsipallojoukkue, 4.8.1996.
 
Voittaja yksilölajeissa: Nikolaj Pesalov, 17.9.2000, painonnosto 62 kg. Oli saavuttanut kaksissa edellisissä kisoissa hopeaa ja pronssia Bulgarian edustajana ja saanut Kroatian kansalaisuuden alkuvuodesta 2000.
 
Mitalisti talvikisoissa: Janica Kostelić, 17.2.2002, naisten supersuurpujottelu, hopeaa.
 
Voittaja talvikisoissa: Janica Kostelić, 22.2.2002, naisten suurpujottelu. Voitti samoissa kisoissa myös pujottelun ja alppiyhdistetyn.

Kuuba:
Mitalisti ja voittaja: Ramon Fonst, 14.6.1900, kalpa- miekkailu.

Kuwait:
Mitalisti: Fehaid Al-Deehani, 20.9.2000, kaksoistrap, pronssia. Sai pronssia normaalissa trapissa 2012. Nämä ovat Kuwaitin ainoat olympiamitalit.

Kypros:
Mitalisti: Pavlos Kontides, 6.8.2012, purjehduksen Laser-luokka, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Latvia:
Mitalisti: Jānis Dāliņš, 3.8.1932, 50 km kävely, hopeaa. Voitti kaksi vuotta myöhemmin Euroopan mestaruuden samalla matkalla. Pakeni vuonna 1940 neuvostomiehitystä Australiaan, jossa asui loppuikänsä.
 
Voittaja: Igors Vihrovs, 24.9.2000, permantovoimistelu.
 
Mitalisti talvikisoissa: Mārtiņš Rubenis, 12.2.2006, yhden miehen ohjaskelkkailu, pronssia.

Libanon:
Mitalisti: Zakaria Chibab, 27.7.1952, kreikkalais-roomalainen paini 57 kg, hopeaa TAI Khalil Taha, 27.7.1952, kreikkalais-roomalainen paini 73 kg, pronssia.

Liechtenstein:
Mitalisti: Hanni Wenzel, 11.2.1976, naisten suurpujottelu, pronssia. Oli syntynyt Saksassa, mutta muuttanut Liechtensteiniin jo yksivuotiaana. Sai maan kansalaisuuden 1974 voitettuaan maailmanmestaruuden Liechtensteinin edustajana. Kolme päivää Hanni Wenzelin olympiamitalia myöhemmin syntyperäinen liechtensteinilainen Willi Frommelt sai pronssia pujottelussa.
 
Voittaja: Hanni Wenzel, 20.2.1980, naisten suurpujottelu. Voitti myös pujottelun ja sai syöksylaskussa hopeaa. Hänen pikkuveljensä Andreas sai hopeaa pujottelussa ja neljä vuotta myöhemmin pronssia. Pikkuveli oli jo ehtinyt syntyäkin Liechtensteinissa. Vielä nuorempi Petra-sisko oli puolestaan syntynyt Sveitsissä ja sijoittui Liechtensteinin edustajana syöksyssä 23:nnelle, suurpujottelussa 19:nnelle ja pujottelussa 14. sijalle.

Liettua:
Maa jäi ilman olympiamitalia toista maailmansotaa edeltäneellä itsenäisyyskaudellaan.
 
Mitalisti ja voittaja: Romas Ubartas, 5.8.1992, kiekonheitto.

Luxemburg:
Mitalisti: Joseph Alzin, 31.8.1920, painonnosto yli 82,5 kg, hopeaa.
 
Voittaja: Joseph Barthel, 26.7.1952, 1500 m. Myöhemmin ministeri maansa hallituksessa.
 
Mitalisti talvikisoissa: Marc Girardelli, 16.2.1992, supersuurpujottelu, hopeaa. Sai hopeaa myös suurpujottelussa. Oli syntynyt ja kasvanut Itävallassa, mutta edusti Luxemburgia jo nuoresta lähtien. Ei kuitenkaan ollut maan kansalainen ennen kuin myöhemmin urallaan, joten pääsi vasta vuoden 1988 olympialaisiin.
 
Mitalisti ja voittaja, mutta lasketaan KOK:n tilastoissa Ranskan edustajaksi: Michel Théato, 19.7.1900, maraton. Vasta 1900-luvun lopulla havaittiin Théaton olleen luxem- burgilainen eikä ranskalainen.

Makedonia:
Mitalisti: Mogamed Ibragimov, 1.10.2000, vapaapaini 85 kg, pronssia. Edusti syntymämaataan Azerbaidžania vielä vuoden 1996 kisoissa. Maan ainoa olympiamitali.

Malesia:
Mitalisti: Razif Sidek ja Jalani Sidek, 4.8.1992, sulkapallon nelinpeli, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti: Rashid Sidek, 1.8.1996, sulkapallon kaksinpeli, pronssia. Kuudesta Sidekin sulkapalloilijaveljeksestä puolet on olympiamitalisteja.

Marokko:
Mitalisti: Rhadi Ben Abdessalem, 10.9.1960, maraton, hopeaa. Myös voittaja Abebe Bikila oli maansa (Etiopia) ensimmäinen mitalisti.
 
Voittaja: Nawal El Moutawakel, 8.8.1984, naisten 400 m aidat. Tämä oli Marokon toinen olympiamitali. El Moutawakel on ollut KOK:n jäsen vuodesta 1998 alkaen.

Mauritius:
Mitalisti: Bruno Julie, 24.8.2008, nyrkkeily 54 kg, pronssia. Maan ainoa olympiamitali.

Meksiko:
Mitalisti: Hevospoolojoukkue, 2.6.1900, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti: Gustavo Huet, 13.8.1932, pienoiskiväärin makuuasento, hopeaa. Myöhemmin samana päivänä Francisco Cabañas hävisi nyrkkeilyn 50,8 kg:n sarjan loppuottelun.
 
Voittaja: Humberto Mariles, 14.8.1948, esteratsastus. Samassa kilpailussa Meksiko sai myös joukkuekultaa. Mariles tuomittiin taposta vankeuteen vuonna 1964. Armahdettiin, mutta joutui huumeiden salakuljetuksesta Ranskassa vankilaan 1972 ja kuoli siellä epäselvissä olosuhteissa.

Moldova:
Mitalisti: Sergei Mureiko, 22.7.1996, kreikkalais-roomalainen paini 130 kg, pronssia. Edusti kaksissa seuraavissa olympialaisissa Bulgariaa.
 
Mitalisti ja voittaja, mutta IVYn edustajana: Fedor Kassapu, 30.7.1992, painonnosto 75 kg. Yksikään moldovalainen ei ole saanut kultaa Moldovan edustajana.

Mongolia:
 
Mitalisti: Surenjav Sukhbaatar, 20.10.1968, vapaapaini 52 kg, pronssia, TAI Sereeter Danzendarjaa, vapaapaini 70 kg, pronssia, TAI Dagvasuren Purev, vapaapaini 78 kg, pronssia, TAI, Munkbat Jigjid vapaapaini 87 kg, hopeaa. Ei ole tiedossa, kuka sai mitalinsa ensimmäisenä.
 
Voittaja: Tuvšinbajar Naidan, 14.8.2008, judo 100 kg. Mongolia ehti saada peräti 16 himmeämpää mitalia ennen ensimmäistä kultaa.

Montenegro:
Mitalisti: Naisten käsipallojoukkue, 11.8.2012, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Mosambik:
Mitalisti: Maria Mutola, 29.7.1996, naisten 800 m, pronssia.
 
Voittaja: Maria Mutola, 25.9.2000, naisten 800 m. Osallistui kuusiin olympialaisiin 1988–2008. Mosambik on saanut vain nämä kaksi olympiamitalia.

Namibia:
Mitalisti: Frankie Fredericks, 1.8.1992, 100 m, hopeaa. Sai hopeaa myös 200 metrillä ja uusi molemmat mitalinsa seuraavissa kisoissa. Nämä ovat Namibian ainoat olym- piamitalit. Fredericks valittiin KOK:n jäseneksi 2004.

Neuvostoliitto:
Mitalisti: Aleksandr Anufrijev, 20.7.1952, 10 000 m, pronssia.
 
Voittaja: Nina Romaškova, 20.7.1952, naisten kiekonheitto.
 
Mitalisti talvikisoissa: Pavel Koltšin, 27.1.1956, 30 km hiihto, pronssia.
 
Voittaja talvikisoissa: Ljubov Kozyreva, 28.1.1956, naisten 10 km hiihto.

Niger:
Mitalisti: Issaka Daboré, 10.9.1972, nyrkkeily 63,5 kg, pronssia. Maan ainoa olympiamitali.

Nigeria:
Mitalisti: Nojim Maiyegun, 23.10.1964, nyrkkeily 71 kg, pronssia.
 
Voittaja: Chioma Ajunwa, 2.8.1996, naisten pituushyppy.

Norja:
Mitalisti: Carl Albert Andersen, 15.7.1900, seiväshyppy, pronssia. Sai hopeaa joukkuevoimistelussa 1908.
 
Voittaja: Joukkue, 10.7.1908, kivääriammunta.
 
Yksilölajin voittaja: Albert Helgerud, 11.7.1908, vapaakivääri 3x40 laukausta.
 
Mitalisti talvikisoissa: Oscar Olsen ja Roald Larsen, 26.1.1924, 500 m pikaluistelu, hopeaa ja pronssia. Talviolympialaisten kaikkien aikojen ensimmäinen laji. Larsen saavutti urallaan kuusi olympiamitalia, mutta ei yhtään kultaa.
 
Voittaja talvikisoissa: Thorleif Haug, 30.1.1924, 50 km hiihto. Voitti kisojen molemmat hiihtolajit sekä yhdistetyn. Tuli mäkihypyssä neljänneksi; tosin hänen luultiin yli 40 vuoden ajan ottaneen pronssia, kunnes pistelaskussa tehty virhe havaittiin.
 
Mitalisti talvilajeissa: Alexia ja Yngvar Bryn, 26.4.1920, pariluistelu, hopeaa.
 
Yksilölajin mitalisti talvilajeissa: Andreas Krogh ja Martin Stixrud, 27.4.1920, miesten taitoluistelu, hopeaa ja pronssia. Stixrud oli 44-vuotias ja on yhä vanhimpana talvilajien mitalistiksi yksilölajissa yltänyt kilpailija.
 
Voittaja, mutta lasketaan KOK:n tilastoissa Yhdysvaltojen edustajaksi: Charles Ericksen, 15.10.1904, vapaapaini 71,7 kg TAI Bernhoff Hansen, vapaapaini yli 71,7 kg, olivat Norjan kansalaisia.

Norsunluurannikko:
Mitalisti: Gabriel Tiacoch, 8.8.1984, 400 m, hopeaa. Kuoli virusinfektioon vain 29-vuotiaana. Maan ainoa olympiamitali.

Pakistan:
Mitalisti: Maahockeyjoukkue, 6.12.1956, hopeaa.
 
Voittaja: Maahockeyjoukkue, 11.9.1960.
 
Yksilölajin mitalisti: Muhammad Bashir, 6.9.1960, vapaapaini 73 kg, pronssia.

Panama:
Mitalisti: Lloyd LaBeach, 31.7.1948, 100 m, pronssia. Saavutti pronssia myös 200 metrillä.
 
Voittaja: Irving Saladino, 18.8.2008, pituushyppy. Panaman ainoa olympiakulta.

Paraguay:
Mitalisti: Jalkapallojoukkue, 28.8.2004, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Peru:
Mitalisti ja voittaja: Edwin Vásquez, 2.8.1948, vapaapistooli. Perun ainoa olympiakulta.

Pohjois-Korea:
Mitalisti: Han Pil-Hwa, 2.2.1964, naisten 3000 m pikaluistelu, hopeaa. Jakoi mitalin Neuvostoliiton Valentina Steninan kanssa.
 
Voittaja ja kesäkisojen mitalisti: Li Ho-Jun, 28.7.1972, pienoiskiväärin makuuasento. Aluksi luultiin Yhdysvaltojen Vic Auerin voittaneen kultaa, mutta tarkistuslaskenta muutti tuloksen. Li aiheutti kohun kertoessaan ajatelleen- sa kilpailun aikana vihollisten ampumista, mutta muutti myöhemmin lausuntoaan.

Portugali:
Mitalisti: Esteratsastusjoukkue, 27.7.1924, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti: Carlos Lopes, 26.7.1976, 10 000 m, hopeaa. Portugali sai peräti seitsemän joukkuelajin mitalia ennen tätä.
 
Voittaja: Carlos Lopes, 12.8.1984, maraton. Jäi auton alle viikkoa ennen olympialaisia, mutta selvisi säikähdyksellä.

Puerto Rico:
Mitalisti: Juan Evangelista Venegas, 13.8.1948, nyrkkeily 54 kg, pronssia. Puerto Rico on saanut kahdeksan olympiamitalia, mutta ei vielä yhtään kultaa.

Puola:
Mitalisti: Pyöräilyjoukkue, 27.7.1924, 4 km takaa-ajo, hopeaa TAI Adam Królikiewicz, esteratsastus, pronssia. Królikiewicz on joka tapauksessa ensimmäinen yksilölajimitalisti. Hän kuoli 1966 pudottuaan hevosen selästä elokuvan filmauksen aikana.
 
Voittaja: Halina Konopacka, 31.7.1928, naisten kiekonheitto. Oli ammatiltaan kirjailija ja asui Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen.
 
Mitalisti talvikisoissa: Franciszek Gąsienica Groń, 31.1.1956, yhdistetty, pronssia.
 
Voittaja talvikisoissa: Wojciech Fortuna, 11.2.1972, suurmäki. Kilpailu oli olympiahistorian tiukin; neljä ensimmäistä oli 0,7 pisteen sisällä. Olosuhteet olivat hyvin vaihtelevat, ja Fortunan toinen hyppy jäi 23,5 metriä ensimmäistä lyhyemmäksi. Tulosta on sanottu mäkihypyn historian suurimmaksi yllätykseksi. Myös normaalimäen ykkönen, Japanin Yukio Kasaya oli kotimaansa ensimmäi- nen talvikisavoittaja.

Qatar:
Mitalisti: Mohammed Suleiman, 8.8.1992, 1500 m, pronssia.

Ranska:
Mitalisti: Alexandre Tuffère, 6.4.1896, kolmiloikka, hopeaa. Nykyaikaisten olympialaisten ensimmäinen loppukilpailu. Tuffère asui Kreikassa, mutta oli ranskalainen.
 
Voittaja: Eugène-Henri Gravelotte, 7.4.1896, floretti- miekkailu.
 
Mitalisti talvikisoissa: Sotilaspartiohiihtojoukkue, 29.1.1924, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti talvikisoissa: Émile Allais, 9.2.1936, alppiyhdistetty, pronssia. Kuoli satavuotiaana 17.10.2012.
 
Voittaja talvikisoissa: Andrée Joly ja Pierre Brunet, 19.2.1928, pariluistelu. Olivat saavuttaneet edellisissä kisoissa pronssia ja uusivat voittonsa seuraavissa.
 
Yksilölajin voittaja talvikisoissa: Henri Oreiller, 2.2.1948, syöksylasku. Voitti myös alppiyhdistetyn. Harrasti autokilpailuja alppihiihtouran päätyttyä ja kuoli radalla 1962.

Romania:
Mitalisti: Rugbyjoukkue, 17.5.1924, pronssia. Mitalin saavuttamispäivämäärä on määrittelykysymys. Mitali oli tavallaan varma jo ennen ensimmäistä ottelua 4.5., koska turnauksessa oli vain kolme joukkuetta. Romania hävisi molemmat pelinsä; jälkimmäisen 11.5. jolloin mitalin väri varmistui.
 
Yksilölajin mitalisti: Henri Rang, 16.8.1936, esteratsastus, hopeaa.
 
Voittaja: Iosif Sîrbu, 29.7.1952, pienoiskiväärin makuuasento. Joutui kisojen jälkeen vaihtamaan tähtäyssilmänsä oikeasta vasemmaksi näön heikkenemisen takia ja otti osaa kaksiin seuraaviinkin olympialaisiin. Teki ilmeisesti itsemurhan ennen Tokion kisoja, koska näön heikkeneminen esti osanoton.
 
Mitalisti talvikisoissa: Ion Panturu ja Nicolae Neagoe, 11.2.1968, kahden miehen rattikelkkailu, pronssia.

Ruotsi:
Mitalisti ja voittaja: Gustaf Söderström, Karl Gustaf Staaf ja August Nilsson, 16.7.1900, köydenveto. Kultajoukkueeseen kuului lisäksi kolme tanskalaista.
 
Yksilölajin mitalisti: Ernst Fast, 19.7.1900, maraton, pronssia. Samalla ensimmäinen mitalisti pelkästään ruotsalaisista koostuneessa mitalisuorituksessa.
 
Yksilölajin voittaja: Oscar Swahn, 14.7.1908, hirviammunta, kertalaukaukset.
 
Mitalisti talvikisoissa: Curlingjoukkue, 30.1.1924, hopeaa TAI ks. seuraava.
 
Voittaja talvikisoissa: Gillis Grafström, 30.1.1924, miesten taitoluistelu. Ainoa urheilija, joka on saavuttanut yksilölajissa kultaa sekä kesä- että talvikisoissa, koska voitti vuonna 1920 tuolloin kesäkisojen ohjelmassa olleen saman lajin.
 
Voittaja ja mitalisti talvilajeissa: Ulrich Salchow, 29.10.1908, miesten taitoluistelu. Ensimmäisen mitalistin tittelin jakavat hopea- ja pronssimitalistit Richard Johansson ja Per Thorén.

Saksa:
Toisen maailmansodan jälkeen Saksa osallistui yhteisellä joukkueella kisoihin 1952–68, tosin itäsaksalaisia ei vielä ollut mukana 1952. Saar puolestaan oli oma joukkueensa 1952, jonka jälkeen se oli osa Länsi-Saksaa, mutta yksikään saarilainen ei saavuttanut mitalia 1952. Therese Zenz edusti Saaria 1952 sekä meloi Saksan joukkueessa yhden hopean 1956 ja kaksi hopeaa 1960. Seuraavassa on listattu erikseen molemmat Saksat yhteisen joukkueen osalta.
 
Mitalisti ja voittaja: Voimistelujoukkue, 9.4.1896, noja puiden joukkuekilpailu.
 
Yksilölajin mitalisti ja voittaja: Carl Schuhmann, 9.4.1896, voimistelun hyppy. Saavutti lisäksi kaksi kultaa voimistelussa ja yhden painissa. Hypyssä saavutti pronssia Hermann Weingärtner, joka on yhdessä Schuhmannin kanssa Saksan ensimmäinen yksilölajin mitalisti.
 
Mitalisti talvikisoissa: Rattikelkkajoukkue, 18.2.1928, viiden miehen kelkkailu.
 
Voittaja ja yksilölajin mitalisti talvikisoissa: Christl Cranz, 8.2.1936, naisten alppiyhdistetty. Kaikkien aikojen menestyksekkäin alppihiihtäjä MM-kisoissa 12 virallisella ja kahdella epävirallisella kultamitalilla. Belgiassa syntynyt Cranz jakaa Saksan ensimmäisen talvikisojen yksilölajin mitalistin tittelin alppiyhdistetyn hopeamitalisti Käthe Graseggerin kanssa.
 
Ensimmäinen mitalisti talvilajeissa: Elsa Rendschmidt, 29.10.1908, naisten taitoluistelu.
 
Ensimmäinen voittaja talvilajeissa: Heinrich Burger ja Anna Hübler, 29.10.1908, pariluistelu. Pariluistelu järjestettiin samana päivänä kuin naisten kilpailu, mutta myöhemmin.

Itä-Saksa:
Mitalisti: Harry Glass, 5.2.1956, mäkihyppy, pronssia.
 
Mitalisti kesäkisoissa: Christa Stubnick, 26.11.1956, naisten 100 m, hopeaa.
 
Voittaja: Wolfgang Behrendt, 1.12.1956, nyrkkeily 54 kg.
 
Voittaja talvikisoissa: Helga Haase, 20.2.1960, naisten 500 m pikaluistelu.

Länsi-Saksa:
Mitalisti: Annemarie Buchner, 17.2.1952, naisten suurpujottelu, pronssia.
 
Voittaja: Rattikelkkajoukkue, 15.2.1952, neljän miehen kelkkailu.
 
Yksilölajin voittaja: Ossi Reichert, 27.1.1956, naisten suurpujottelu.
 
Mitalisti kesäkisoissa: Alfred Schwarzmann, 21.7.1952, rekki, hopeaa. Jo nelikymmenvuotias Schwarzmann oli kolminkertainen olympiavoittaja Berliinin kisoista, sai sodassa ritariristin ja yleni majuriksi. Saksa sai Helsingin kisoissa 24 mitalia, mutta ei yhtään kultaa – ennätys alallaan.
 
Voittaja kesäkisoissa: Hans Günter Winkler, 17.6.1956, esteratsastus. Samanaikaisesti kultaa sai myös esteratsastusjoukkue.
 
Voittaja varsinaisissa kesäkisoissa (ratsastusolympialaiset järjestettiin 1956 Tukholmassa): Ursula Happe, 30.11.1956, 200 m rintauinti.

Sambia:
Mitalisti: Keith Mwila, 11.8.1984, nyrkkeily 48 kg, pronssia.

Saudi-Arabia:
Mitalisti: Hadi Sou'an Al-Somaily, 27.9.2000, 400 m aidat, hopeaa. Al-Somaily johti kisaa vielä metri ennen maalia.

Senegal:
Mitalisti: Amadou Dia Ba, 25.9.1988, 400 m aidat, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Serbia:
Serbia otti osaa vuoden 1912 kisoihin, mutta ei saavuttanut mitalia. Jugoslavian hajoamisen jälkeen serbialaiset ottivat osaa vuoden 1992 kisoihin riippumattomina kilpailijoina ja Serbia-Montenegron joukkueessa 1996–2006. Esimerkiksi ampuja Jasna Šekarić on ollut mukana olympialaisissa sekä Jugoslavian edustajana, riippumatto- mana kilpailijana, Serbia-Montenegron edustajana että Serbian edustajana. "Serbian" alle on tässä otettu Jugoslavian hajoamisen jälkeiset tapaukset.
 
Mitalisti (riippumattomana kilpailijana): Aranka Binder, 26.7.1992, naisten ilmakivääri, pronssia.
 
Mitalisti (Serbia-Montenegro): Aleksandra Ivošev, 20.7.1996, naisten ilmakivääri, pronssia.
 
Voittaja (Serbia-Montenegro): Aleksandra Ivošev, 24.7.1996, naisten pienoiskiväärin asentokilpailu.
 
Mitalisti (Serbia): Milorad Čavić, 16.8.2008, 100 m perhosuinti, hopeaa. On syntynyt Yhdysvalloissa ja molempien maiden kansalainen.
 
Voittaja (Serbia): Milica Mandić, 11.8.2012, naisten taekwondo yli 67 kg.

Singapore:
Mitalisti: Tan Howe Liang, 8.9.1960, painonnosto 67,5 kg, hopeaa. Syntynyt Kiinassa, mutta muutti nelivuotiaana Singaporeen. Samassa kilpailussa myös Irak sai ensimmäisen mitalinsa.

Slovakia:
Mitalisti: Jozef Gönci, 25.7.1996, pienoiskiväärin makuuasento, pronssia.
 
Voittaja: Michal Martikán, 27.7.1996, kanadalaisyksiköiden pujottelu. Oli vasta 17-vuotias. Otti samassa lajissa kaksissa seuraavissa kisoissa hopeaa ja uudelleen kultaa 2008 sekä pronssia 2012.
 
Mitalisti talvikisoissa: Radoslav Židek, 16.2.2006, lumilautacross, hopeaa.
 
Voittaja talvikisoissa: Anastasia Kuzmina, 13.2.2010, naisten 7,5 km ampumahiihto. Kuzmina on syntynyt Venäjällä ja hänen veljensä Anton Šipulin on saanut olympiapronssia Venäjän joukkueessa ampumahiihtoviestissä 2010.

Slovenia:
Mitalisti: Iztok Čop ja Denis Žvegelj, 1.8.1992, kaksikko ilman perämiestä, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti ja mitalisti talvikisoissa: Alenka Dovžan, 21.2.1994, naisten alppiyhdistetty, pronssia.
 
Voittaja: Rajmond Debevec, 23.9.2000, pienoiskiväärin asentokilpailu.
 
Yksilölajin mitalisti kesäkisoissa: Andraž Vehovar, 28.7.1996, kajakkiyksiköiden pujottelu, pronssia.

Sri Lanka:
Mitalisti: Duncan White, 31.7.1948, 400 m aidat, hopeaa.

Sudan:
Mitalisti: Ismail Ahmed Ismail, 23.8.2008, 800 m, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Suomi:
Mitalisti: Voimistelujoukkue, 16.7.1908, pronssia.
 
Yksilölajin mitalisti: Verner Järvinen, 18.7.1908, antiikkinen kiekonheitto, pronssia.
 
Voittaja: Verner Weckman, 22.7.1908, kreikkalais-roomalainen paini 93 kg.
 
Talvikisojen mitalisti: Clas Thunberg, 26.1.1924, 500 metrin pikaluistelu, pronssia. Talviolympialaisten historian ensimmäinen laji.
 
Talvikisojen voittaja: Clas Thunberg, 26.1.1924, 5000 metrin pikaluistelu.
 
Talvilajien mitalisti ja voittaja: Ludowika ja Walter Jakobsson, 26.4.1920, pariluistelu.

Suriname:
Mitalisti ja voittaja: Anthony Nesty, 21.9.1988, 100 m perhosuinti. Sai pronssia samassa lajissa 1992. Nämä ovat Surinamen ainoat olympiamitalit. Nesty oli syntynyt Trinidadissa, mutta muuttanut Surinameen alle vuoden ikäisenä.

Sveitsi:
Mitalisti: Louis Zutter, 9.4.1896, voimistelun hyppy, hopeaa.
 
Voittaja: Louis Zutter, 9.4.1896, hevonen. Zutter asui Kreikassa.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Sotilaspartiohiihtojoukkue, 29.1.1924.
 
Yksilölajin mitalisti talvikisoissa: Georges Gautschi, 30.1.1924, miesten taitoluistelu, pronssia.
 
Yksilölajin voittaja talvikisoissa: Hedy Schlunegger, 2.2.1948, naisten syöksylasku. Vuoden 2006 naisten syöksylaskun hopeamitalisti Martina Schildin isoäiti.

Syyria:
Mitalisti: Joseph Atiyeh, 11.8.1984, vapaapaini 100 kg, hopeaa. Oli elänyt koko ikänsä USA:ssa, mutta edusti Syyriaa kaksoiskansalaisuuden perusteella ja hävisi finaalissa "maanmiehelleen" Lou Banachille.
 
Voittaja: Ghada Shouaa, 28.7.1996, naisten seitsenottelu. Pelasi koripalloa Syyrian maajoukkueessa ennen yleisurheilu-uraansa. Syyrian ainoa olympiakulta.

Tadžikistan:
Mitalisti: Rasul Boqiev, 11.8.2008, judo 73 kg, pronssia.
 
Mitalisti ja voittaja, mutta IVYn edustajana: Andrei Abduvalijev, 2.8.1992, moukarinheitto. Seuraava olympia- edustus tuli Uzbekistania edustaen 2000.

Taiwan (Kiinan tasavalta 1932–76, Kiinalainen Taipei vuodesta 1984):
Mitalisti: Yang Chuan-kwang, 6.9.1960, kymmenottelu, hopeaa.
 
Voittaja: Chen Shih-hsin, 26.8.2004, naisten taekwondo 49 kg. Vain 20 minuuttia myöhemmin Chu Mu-yen voitti kultaa taekwondon miesten 58 kg sarjassa.

Tansania:
Mitalisti: Filbert Bayi, 31.7.1980, 3000 metrin esteet, hopeaa. Veti ensimmäisen kilometrin reilusti alle ME-vauhtia ja sai reilun etumatkan, mutta puolalainen Bronislaw Malinowski sai miehen kiinni ja pääsi ohi ennen viimeistä vesiestettä. Tansanian ainoat olympiamitalit ovat kaksi hopeaa Moskovan kisoista.

Tanska:
Mitalisti ja voittaja: Viggo Jensen, 7.4.1896, painonnoston kahden käden nosto. Voitti Launceston Elliotin paremman tyylinsä ansiosta ja sai myöhemmin samana päivänä hopeaa yhden käden nostossa sekä viiden päivän kuluttua pronssia kivääriammunnassa.
 
Mitalisti talvikisoissa: naisten curlingjoukkue, 15.2.1998, hopeaa.

Thaimaa:
Mitalisti: Payao Poontarat, 31.7.1976, nyrkkeily 48 kg, pronssia. Voitti ammattilaisten maailmanmestaruuden 1983. Kuoli ALS-tautiin 48-vuotiaana.
 
Voittaja: Somluck Kamsing, 4.8.1996, nyrkkeily 57 kg.

Togo:
Mitalisti: Benjamin Boukpeti, 12.8.2008, kajakkiyksiköiden pujottelu, pronssia. Ranskassa syntynyt kaksoiskansalainen. On käynyt Togossa vain kerran, lapsena. Togon ainoa olympiamitalisti.

Tonga:
Mitalisti: Paea Wolfgramm, 4.8.1996, nyrkkeily yli 91 kg, hopeaa. 140-kiloinen tongalainen hävisi finaalissa Vladimir Klitškolle ja neljä vuotta myöhemmin kärsi ammattilaisena tyrmäystappion ensimmäisessä erässä samalle vastustajalle. Tongan ainoa olympiamitali.

Trinidad ja Tobago:
Mitalisti: Rodney Wilkes, 9.8.1948, painonnosto 60 kg, hopeaa. Sijoitukset huononivat tasaisesti – 1952 tuli pronssia ja 1956 neljäs sija. Mahtoi harmittaa, että 1944 ei ollut kisoja.
 
Voittaja: Hasely Crawford, 24.7.1976, 100 m.

Tšekki:
Ennen T šekkoslovakian itsenäistymistä olympialaisiin otti osaa nykyiseen Tšekin alueeseen kuuluva silloinen Itävalta-Unkarin osa Böömi. Böömin ensimmäinen mitalisti oli František Janda-Suk, 15.7.1900, kiekonheitto, hopeaa. Kultamitaleja Böömi ei saavuttanut.
 
Mitalisti: Miroslav Januš, 26.7.1996, olympiakivääri, pronssia.
 
Voittaja: Štěpánka Hilgertová, 27.7.1996, naisten kajakkiyksiköiden pujottelu. Uusi voittonsa seuraavissa kisoissa.
 
Mitalisti talvikisoissa: Kateřina Neumannová, 9.2.1998, naisten 5 km hiihto, hopeaa. Osallistui kuusiin olympialaisiin, kerran maastopyöräilijänä.
 
Voittaja talvikisoissa: Jääkiekkojoukkue, 22.2.1998. Ensimmäinen turnaus, jolloin NHL piti kisojen ajan taukoa.
 
Yksilölajin voittaja talvikisoissa: Aleš Valenta, 19.2.2002, freestylehypyt.

Tšekkoslovakia:
Mitalisti: Jääkiekkojoukkue, 29.4.1920, pronssia.
 
Mitalisti kesälajeissa, Milada Skrbková ja Ladislav Žemla, 24.8.1920, tenniksen sekanelinpeli, pronssia. Avioituivat myöhemmin keskenään.
 
Yksilölajin mitalisti: Robert Pražák, 17.7.1924, voimistelun nojapuut, hopeaa.
 
Yksilölajin voittaja: Bedřich Šupčík, 19.7.1924, voimistelun köysikiipeily.
 
Mitalisti talvikisoissa: Rudolf Burkert, 18.2.1928, mäkihyppy, pronssia.
 
Voittaja talvikisoissa: Jiří Raška, 11.2.1968, normaalimäki.

Tunisia:
Mitalisti: Mohammed Gammoudi, 14.10.1964, 10 000 m, hopeaa.
 
Voittaja: Mohammed Gammoudi, 17.10.1968, 5000 m. Sai hopeaa samalla matkalla 1972.

Turkki:
Mitalisti: Ahmet Kirecci, 4.8.1936, vapaapaini 79 kg, pronssia. Voitti kultaa 1948 kreikkalais-roomalaisen painin yli 87 kg:n sarjassa. Kuoli liikenneonnettomuudessa 1979.
 
Voittaja: Yasar Erkan, 9.8.1936, kreikkalais-roomalainen paini 61 kg.

Uganda:
Mitalisti: Eridadi Mukwanga, 26.10.1968, nyrkkeily 54 kg, hopeaa TAI Leo Rwabwogo, nyrkkeily 51 kg, pronssia. Sarjojen loppuottelut käytiin samana päivänä, mutta Rwabwogon mitalin väri oli tietysti varmistunut jo ennen tätä päivämäärää.
 
Voittaja: John Akii-Bua, 2.9.1972, 400 m aidat.

Ukraina:
Mitalisti: Valentina Tserbe, 23.2.1994, naisten 7,5 km ampumahiihto.
 
Voittaja: Oksana Bajul, 25.2.1994, naisten taitoluistelu.
 
Mitalisti kesäkisoissa: Andrei Kalašnikov, 20.7.1996, kreikkalais-roomalainen paini 52 kg.
 
Voittaja kesäkisoissa: Viatšeslav Oleinik, 22.7.1996, kreikkalais-roomalainen paini 90 kg.
 
Mitalisti ja voittaja, mutta IVYn edustajana: Viktor Petrenko, 15.2.1992, miesten taitoluistelu.
 
Mitalisti ja voittaja kesäolympialaisissa, mutta IVYn edustajana: Oleg Kutšerenko, 29.7.1992, kreikkalais-roomalainen paini 48 kg.

Unkari:
Mitalisti ja voittaja: Alfred Hajós, 11.4.1896, 100 m vapaauinti. Uinnissa kilpailtiin vain kolmella matkalla ja Hajós olisi luultavasti voittanut ne kaikki, mutta kilpailupaikkana oli 13-asteinen meri. Hajós jätti 500 metrin kilpailun väliin kyetäkseen voittamaan viimeisenä lajina olleen 1200-metrisen. Juutalainen Hajós oli oikealta suku- nimeltään Guttmann. Vuoden 1924 kisoissa hän voitti ammattinsa mukaisessa arkkitehtuurikilpailussa hopeaa.
 
Mitalisti talvikisoissa: Emília Rotter ja Lászlo Szollás, 12.2.1932, pariluistelu, pronssia. Uusivat pronssinsa seuraavissa kisoissa. Unkari on saanut talvikisoissa kuusi mitalia – viisi ensimmäistä pariluistelussa ja viimeisimmän jäätanssissa 1980!

Uruguay:
Mitalisti ja voittaja: Jalkapallojoukkue, 9.6.1924. Uruguayn toinen olympiakulta tuli samasta lajista neljä vuotta myöhemmin.
 
Yksilölajin mitalisti: Guillermo Douglas, 13.8.1932, yksikkösoutu, pronssia.

Uusi-Seelanti:
Mitalisti: Harry Kerr, 14.7.1908, 3500 m kävely, pronssia. Uuden-Seelannin joukkue muodosti vielä tuolloin Australian kanssa Australasian joukkueen.
 
Mitalisti Uuden-Seelannin edustajana: Clarence Hadfield D'Arcy, 29.8.1920, yksikkösoutu, pronssia.
 
Voittaja: Malcolm Champion, 15.7.1912, 4x200 m vapaauinti. Uusiseelantilainen Champion (suomeksi Mestari) ui Australaasian joukkueessa kolmen australialaisen kanssa.
 
Yksilölajin voittaja ja voittaja Uuden-Seelannin edustajana: Ted Morgan, 11.8.1928, nyrkkeily 66,7 kg. Voitti kultaa, vaikka nyrkkeili koko turnauksen ajan yksi rystynen sijoiltaan. Lisäksi Morganin piti osallistua alempaan sar- jaan, mutta hän ei selvinnyt punnituksesta.
 
Mitalisti talvikisoissa: Annelise Coberger, 20.2.1992, naisten pujottelu, hopeaa. Ensimmäinen eteläisen pallon- puoliskon maata edustanut talviolympiamitalisti.

Uzbekistan:
Mitalisti ja voittaja: Lina Tserjazova, 24.2.1994, naisten freestylehiihdon hypyt. Hänen äitinsä oli kuollut vähän aikaisemmin, mutta toivonut kuolinvuoteellaan, ettei tyttären keskittymistä häirittäisi. Niinpä hän sai tietää asiasta vasta voittonsa jälkeen.
 
Mitalisti kesäkisoissa: Armen Bagdasarov, 22.7.1996, judo 86 kg, hopeaa.
 
Voittaja kesäkisoissa: Mahammatkodir Abdullajev, 1.10.2000, nyrkkeily 63 kg.

Valko-Venäjä:
Mitalisti: Igor Železovski, 18.2.1994, 1000 metrin pikaluistelu, hopeaa. Oli saavuttanut samassa lajissa pronssia Neuvostoliittoa edustaen 1988.
 
Voittaja: Ekaterina Karsten, 27.7.1996, naisten yksikkösoutu.
 
Mitalisti kesäkisoissa: Aleksandr Pavlov, Sergei Lištvan TAI Valeri Tsilent, 20.7.1996, kreikkalais-roomalainen paini, sarjat 48 kg (hopeaa), 100 kg (hopeaa) ja 82 kg (pronssia). Ei ole tietoa, kenen mitalisija ratkesi ensin.
 
Voittaja talvikisoissa: Aleksei Grišin, 25.2.2010, freestylehiihdon hypyt.
 
Mitalisti ja voittaja, mutta IVYn edustajana: Konstantin Lukatšik, 26.7.1992, 50 m pistooliammunta. Voitti kultamitalinsa vasta 16-vuotiaana.

Venezuela:
Mitalisti: Arnoldo Devonish, 23.7.1952, kolmiloikka, pronssia.
 
Voittaja: Francisco Rodríguez, 26.10.1968, nyrkkeily 48 kg.

Venäjä (Neuvostoliitto listattu erikseen):
Mitalisti: Aleksandr Petrov, 24.7.1908, kreikkalais-roomalaisen painin superraskas sarja, hopeaa.
 
Voittaja: Nikolai Panin, 29.10.1908, taitoluistelun kuviokilpailu. Oikealta sukunimeltään Kolomenkin. Kilpaili salanimellä, koska urheilua ei katsottu sopivaksi harrastukseksi Venäjän yliopistopiireissä. Sijoittui Tukholman olympialaisissa kahdeksanneksi pistooliammunnassa.
 
Mitalisti talvikisoissa: Ljubov Jegorova ja Nina Gavriljuk, 13.2.1994, naisten 15 km hiihto, hopeaa ja pronssia. Molemmat olivat jo ennen Lillehammeria olympiavoittajia, Jegorova IVYn ja Gavriljuk Neuvostoliiton edustajana.
 
Voittaja talvikisoissa: Aleksandr Golubev, 14.2.1994, 500 metrin pikaluistelu.
 
Ensimmäinen kesälajien voittaja: Aleksandr Beketov, 20.7.1996, florettimiekkailu.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa, mutta IVYn edustajana: Ljubov Jegorova, 9.2.1992, naisten 15 km hiihto. Ensimmäisen talvikisamitalistin tittelin jakaa samassa kilvassa pronssia vienyt Jelena Välbe.
 
Ensimmäinen kesälajien voittaja, mutta IVYn edustajana: Jevgeni Sadovyi, 26.7.1992, 200 metrin vapaauinti.

Vietnam:
Mitalisti: Tran Hieu Ngan, 28.9.2000, naisten taekwondo 57 kg, hopeaa. Nimi Ngan tarkoittaa hopeaa.

Viro:
Mitalisti: Jüri Lossmann, 22.8.1920, maraton, hopeaa. Lossmann pakeni Ruotsiin 1944 ja kuoli Tukholmassa 1984.
 
Voittaja: Alfred Neuland, 29.8.1920, painonnosto 75 kg. Sai samassa sarjassa hopeaa 1924.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Andrus Veerpalu, 12.2.2002, 15 km hiihto. Uusi kultamitalin 2006 ja on kilpaillut kuusissa olympialaisissa. Jakaa Viron ensimmäisen talvikisamitalistin tittelin samassa kisassa pronssia saaneen Jaak Maen kanssa.

Yhdysvallat:
Mitalisti ja voittaja: James B. Connolly, 6.4.1896, kolmiloikka. Ensimmäinen nykyaikaisten olympiakisojen voittaja.
 
Mitalisti ja voittaja talvikisoissa: Charles Jewtraw, 26.1.1924, 500 metrin pikaluistelu. Talviolympialaisten ensimmäinen voittaja. Eli 95-vuotiaaksi.
 
Ensimmäinen mitalisti talvilajeissa: Theresa Weld, 25.4.1920, naisten taitoluistelu, pronssia.

Yhdysvaltain Neitsytsaaret:
Mitalisti: Peter Holmberg, 27.9.1988, Finnjolla, hopeaa. Maan ainoa olympiamitali.

Zimbabwe:
Edeltäjämaa Rhodesia ei koskaan saavuttanut olympiamitalia.
 
Mitalisti ja voittaja: Naisten maahockeyjoukkue, 31.7.1980. Olympiaboikotin takia turnaukseen selvinneistä joukkueista jäi jäljelle vain emäntämaa Neuvostoliitto. KOK haali pikaisesti kasaan viisi muuta joukkuetta, joista yksi tuli uudelleen itsenäistyneestä ja Zimbabwe-nimen ottaneesta maasta. Viikkoa ennen kisoja koottu joukkue koostui valkoisen vähemmistön edustajista ja voitti yllättäen kultaa. Tiettävästi suurin osa joukkueen pelaajista muutti pian pois Zimbabwesta. Joukkueessa pelasivat identtiset kaksoset Sandra Chick ja Sonia Robertson (o.s. Chick).
 
Yksilölajin mitalisti: Kirsty Coventry, 16.8.2004, naisten 100 m selkäuinti.
 
Yksilölajin voittaja: Kirsty Coventry, 20.8.2004, naisten 200 m selkäuinti. Uusi kultamitalinsa neljä vuotta myöhemmin ja valittiin KOK:n urheilijajäseneksi 2012.

Mitalittomia maita

Mitali on yhä saavuttamatta 73 kansallisella olympiakomitealla. Muutamia poimintoja:

Monaco: eniten yrityksiä sekä yhteensä että pelkästään kesäkisoissa, yhteensä 19 + 8 = 27 olympiakisoissa mukana. Yksi taidepronssi, mutta näitä KOK ei enää tunnusta.

Andorra: Eniten talvikisoja (10) mitalittomista maita. Kesäkisoja saman verran.

Bangladesh: yli 160 miljoonaa asukasta, joista yksikään ei ole olympiamitalisti.

Kongon demokraattinen tasavalta: yli kaksi miljoonaa neliökilometriä tilaa harjoittaa urheilua, muttei olympiamitalia.

Bolivia: Se korkean paikan leirien autuaaksi tekevästä vaikutuksesta.

Albania: Onpa listalla eurooppalainenkin yli miljoonan asukkaan maa.

Bosnia ja Hertsegovina: Ja toinenkin, mutta vasta lyhyen aikaa itsenäisenä ollut. Ei mitalia edes ammunnassa...

Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua: Keski-Amerikassa on jotain mätää.

Muita huomioita

Unkari: Eniten kultamitaleja (167) maista, jotka eivät ole saaneet talvikisakultaa.

Kuuba: Eniten mitaleja (208) maista, jotka eivät ole saaneet talvikisamitalia.

Unkari: Eniten yrityksiä (21) talvikisoissa ilman kultaa.

Argentiina ja Kreikka: Eniten yrityksiä (17) talvikisoissa ilman mitalia.

Liechtenstein: Ainoa maa joka on saanut talvikisamitalin vaan ei kesäkisamitalia. Samoin ainoa, joka on saanut talvikisakullan ilman kesäkisakultaa. 2 kultaa ja 9 mitalia talvikisoissa, 16 turhaa yritystä kesäkisoissa.

Filippiinit: Eniten yrityksiä (20) kesäkisoissa ilman kultaa.

Mika Suikki

Suomen Urheilutietäjät ry