Suomen Urheilutietäjät ry

Lisää jääkiekkoilijoiden syntymäpaikkaihmeellisyyksiä

Julkaistu
Suomen Urheilutietäjät ry
Etusivu
Lehtiarkisto

Yksi puolen vuoden takaisessa syntymäpaikkajutussa olleista epäilyksistäni on nyttemmin saanut vahvistusta, sillä Seura 9/2012 sisälsi Eetu Pöystistä artikkelin, jonka tietoruudussa oli syntymäkuntana Säkylä eikä Jääkiekkokirjoissa esiintynyt Helsinki. Helsinkiläisseurojen edustajia harvemmin kirjataan vahingossa Säkylässä syntyneiksi, mutta erheellinen tieto pääkaupungissa alkaneesta elämästä ei ole lainkaan tavatonta.

Eetu Pöysti tosin totesi Karjala-lehdessä 17/2012 näin:
– Perheemme asui ensin Santahaminassa ja sen jälkeen Jollaksessa. Santahaminan edustalla merijäällä olen kuusivuotiaana ryhtynyt tekemään tuttavuutta jääkiekon kanssa isän opastuksella.

Muistelon ensimmäinen virke ei kuitenkaan viitanne aivan varhaisimpaan lapsuuteen. Eetu Pöysti on syntynyt 1989, ja Kadettiupseerit 1920–2010 -matrikkeli osoittaa hänen isänsä siirtyneen Helsinkiin Kadettikoulun palvelukseen 1991.

Vasta tammikuussa kiinnitin huomiota yhteen sellaiseen tapaukseen, joka olisi pitänyt käsitellä joululehdessä. Sami Heleniuksen syntymäpaikkana Jääkiekkokirjoissa on ollut pelaajarekistereissä Helsinki mutta joukkuekokoonpanoissa ainakin yleensä Jokela, kun taas Jääkiekkolehden numeron 6/2003 Helenius-jutun tietolaatikossa tarjotaan Hyvinkäätä. Jokela ei ainakaan ole syntymäkunta, koska on taajama, josta pääosa on Tuusulaa mutta osa Hyvinkään puolella. Heleniuksesta kertovan Seitsemäs puolustaja -kirjan sivulla 250 esiintyy syntymäkuntana Helsinki, mutta teoksesta ilmenee myös se, että lapsuus oli kulunut Jokelassa. Pöystin kohdalla mainitut kokemukset muistaen arvelen Hyvinkäätä oikeaksi tiedoksi.

Kun eräästä syystä selasin kirjastossa helmikuun alkupuolen Karjalainen-lehdet, löysin Markku Kyllösen 50-vuotishaastattelun, jonka yhteydessä Kyllösen mainittiin syntyneen Pielisjärvellä 15.2.1962. Jääkiekkokirjat ja Suomalaiset NHL:ssä -teos ovat samaa mieltä, mutta kirjahyllyni sisällöstä ainakin Tavoitteena Stanley Cup ja NHL Official Guide & Record Book kaudelle 1991/92 väittävät paikaksi Joensuuta.

Kerran satuin huomaamaan, että Jääkiekkolehdessä 7/2009 oli sivulla 81 KalPan kokoonpanotiedoissa Tommi Jokinen kirjattu Kuopiossa syntyneeksi, mutta seuraavalla sivulla julkaistuissa kalpalaisia koskeneissa luonnehdinnoissa Jokisen mainittiin olevan lähtöisin Siilinjärveltä. Kahdenlaista "ilimoo" löytyy myös kauden 2011/12 Jääkiekkokirjasta: KalPan pelaajalistassa ja SM-kiekossa pelanneiden rekisterissä ollaan Siilinjärven kannalla, mutta alkamassa olleen kauden pelaajarekisterissä tarjotaan – ilmeisen erheellisesti – Kuopiota.

Juhannuksena ykköskierroksella NHL:ään varattu Teuvo Teräväinen vahvisti Jääkiekkolehdessä 5/2012 syntyneensä Helsingissä, vaikka lehdessä todettiin, että joissain papereissa on esiintynyt paikkana Lahti. Tällaisiin papereihin kuuluu ainakin kirja nimeltä Lämäri – SM-liigan pelaajaopas 2011–2012.

Vesa-Matti Peltola

Suomen Urheilutietäjät ry