Before dinner drinks - All day drinks - After dinner drinks - Special Drinks

Before dinner drinks

1. Dry Martini

Dry Martini, suomalaisessakin ravintolassa jo perinteiseksi tullut tilausten alkudrinkki, vaihtelee sekoitussuhteiltaan melkoisesti. Kysymykseen, millainen on "aito" Dry Martini, vermuttifirman edustaja antaa vastauksen; 2 osaa giniä, 1 osa kuivaa vermuttia. Giniagentti taas suosittelee suhdetta 8 osaa giniä, 1 osa vermuttia. Vannoutunut Martinin juoja ottaa drinkkinsä todella kuivana: Ernst Hemingwayn secco-osa riitti makuvivahteeksi sekoitukseen, jossa 49 osaa oli giniä !

Koska sekoitus ei sisällä vaikeasti sekoittuvia ainesosia, se valmistetaan hämmentämällä, jolloin siitä tulee myös ulkonäöltään kirkas. Koristeeksi sopii oliivi tai sitruunan kuoren pala, josta on puristettu eteeristä öljyä sekoituksen pinnalle. Jos koristeeksi laitetaan hillosipuli on juomasekoitus nimeltään GIBSON.

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl giniä, 1 cl vermouth seccoa.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi

Koriste: oliivi tai sitruunan kuoren pala

2. Medium Martini

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl giniä, 1 cl vermouth seccoa, 1cl vermouth rossoa.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi

Koriste: oliivi tai sitruunan kuoren pala

3. Sweet Martini

Sweet Martinin makeuttajana toimii rosso-tyyppinen vermutti. Koristeeksi sopii erinomaisesti punainen kirsikka.

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl giniä, 2 cl vermouth rossoa.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi

Koriste: punainen kirsikka

4. Vodka Martini

Martinien perustana voi olla muukin alkoholijuoma kuin totuttu gin. Tässä perustana on juomalle nimensäkin antanut vodka. Jos koristeena käytetään hillosipulia on juomasekoitus nimeltään VODKA GIBSON.

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl vodkaa, 1 cl vermouth seccoa.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi

Koriste: oliivi tai sitruunan kuoren pala

Fashion Martini

Klassisen Martinin makeampi versio, yleinen maailmalla ja saanut suosiota suomessakin.

5. East & West

Drinkin perusta, "itäinen osa" on vodka ja muuttuja, "läntinen osa" kuivaa sherryä. Tio Pepeä käytettäessä juoma on käytännöllisesti katsoen täysin kuiva, varsinkin jos Stolitsnajan korvaa sokerittomalla vodkalla. (Tio Pepen sokeripitoisuus on 3 g/l.)

Suositus ainesuhteiksi : 2 cl vodkaa, 2 cl kuivaa sherryä.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi

Koriste:

6. Dry Manhattan

Olennaisin ero Manhattanien ja Martinien välillä on se, että Manhattan sisältää aina jotain katkeroa. Martinien tapaan näiden sekoitusnestorien ainesuhteet vaihtelevat suuresti.

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl amerikkalaista viskiä, 1 cl vermouth seccoa ja

2-3 dashia Angosturaa

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: cocktail

Koriste: voidaan oliivien ohella laittaa vaikkapa pala sitruunan kuorta .

7. Medium Manhattan

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl amerikkalaista viskiä, 1 cl vermouth seccoa, 1 cl vermouth rossoa, 2-3 dashia Angosturaa.

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: cocktail

Koriste: voidaan oliivien ohella laittaa vaikkapa sitruunan viipaleesta pikku palanen

8. Sweet Manhattan

Sweet Manhattan voi olla suhteiltaan samanlainen kuin dry manhattan, vermouth seccon tilalla tietenkin vermouth rosso.

Suositus ainesuhteiksi : 3 cl amerikkalaista viskiä, 2 cl vermouth rossoa ja

2-3 dashia Angosturaa

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: cocktail

Koriste: kirsikka

9. Gin and It

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl giniä, 1 cl vermouth rossoa.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi

Koriste: punainen kirsikka.

10. Bronx

Bronx on gini pohjainen cocktail, jonka muuttajana toimii rosso- ja seccotyyppiset vermutit. Koska maun antajana on appelsiinimehu, juoma on ravistettava.

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl giniä, 1 cl vermouth rossoa, 1 cl vermouth seccoa,

2 cl puristettua appelsiinimehua.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktaillasi

Koriste: appelsiinin kuoripala.

11. Negroni

Negroni voidaan tarjoilla usealla tavalla: Old Fashioned - lasista on the rocks ( rakennettuna), cocktaillasista (hämmennettynä) tai Old Fashioned - lasista rakennettuna ja pidennettynä 4 cl soodalla jolloin nimi muuttuu Negroni soodaksi

Kutakin alkoholia käytetään sekoituksessa yhtä paljon.

Suositus ainesuhteiksi: 1,5 cl giniä, 1,5 cl Camparia ja 1,5 cl vermouth rossoa.

Valmistustapa: katso teksti.

Lasi: katso teksti

Koriste: jalattomissa laseissa koristeena on appelsiinin viipale

12. Americano

Americano voidaan tarjoilla usealla tavalla (vrt. Negroni).

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Camparia, 2 cl vermouth rossoa.

Valmistustapa: katso Negroni

Lasi: katso Negroni

Koriste: appelsiinin viipale

13. Bentley

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl calvados, 2 cl Dubonnet.

Valmistustapa: hämmennetään.

Lasi: cocktaillasi.

Koriste: appelsiinin kuoripala

14. Arctic

Arctic on Harri Törmäsen voitokas aperitiivi kevään -97 kansainvälisestä Finlandia vodka kilpailusta.

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl Finlandia Cranberry, 1 cl Finlandia Pineapple, 1 cl Monin lime.

Valmistustapa: hämmennetään:

Lasi: cocktaillasi.

Koriste: hillosipuli.

15. Cosmopolitan

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl Absolut Citron, 1 cl Cointreau, 2 cl karpalomehua, 1 cl limemehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: limen kuoripala + eteerinen öljy

16. Old Fashioned

Old Fashioned on Martinien ja Manhattanien ohella eräs juomasekoitusten nestoreita. Itse asiassa se on hieman muunneltu ja runsaasti koristeltu viski on the rocks. Suomessa se on totuttu valmistamaan seuraavan ohjeen mukaan.

Kostuta sokeripala Angosturalla, murskaa se Old Fashioned -lasissa pienen määrän soodaa kanssa, lisää pari jäät, viskiä, hämmennä ja koristele.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl Bourbon viskiä, 2 - 3 dashia Angosturaa, 1 sokeripala, soodavettä

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: old fashioned

Koriste: appelsiinin- ja sitruunan viipaleita ja punaisia kirsikoita

17. Gin Rickey

Rickeyn voi valmistaa mistä tahansa perusalkoholista. Rickeyt ovat sokerittomia joten ne sopivat aperitiiviksi.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl giniä, puolikas lime lohkoina, ja 4 cl soodaa.

valmistustapa: rakennetaan.

Lasi: old fashioned.

Koriste:

18. Caipirinha

Alunperin Brasilialaisesta Pitu-alkoholista valmistettu juomasekoitus. Old fashioned lasissa murskataan puunuijalla lime hedelmän lohkoja sekä hienoa sokeria, lasiin lisätään alkoholi sekä

jäämurska, sekoitetaan ja tarjoillaan lyhyiden pillien kanssa.

SUOMESSA CAIPIRINHA TUNNETAAN EDUSTAJAN MAINOSTAMANA COINTREAUSTA

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl Coitreauta, 3 - 4 lohkoa limehedelmää, 1-2 tl. ruskeaa sokeria.

Valmistustapa: rakennetaan.

Lasi: old fashioned.

Koriste:

Käyttösuositus: all day

19. Caipiroska

Capirinhan muunnos joka Suomessa lanseerattiin edustajan toimesta Finlandia Vodkasta.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa, 3 - 4 lohkoa lime hedelmää, 1-2 tl. hienoa sokeria.

Valmistustapa: rakennetaan.

Lasi: old fashioned

Koriste:

Käyttösuositus: all day

20. Champagne Cocktail

Tämä on ns. klassinen samppanjacocktail jossa Angosturalla kostutettu sokeripala laitetaan kuohuviinilasiin ja lasi täytetään samppanjalla.

Suositus ainesuhteiksi: n. 8 cl samppanjaa Angosturalla kostutettu sokeripala.

Valmistus tapa: rakennetaan.

Lasi: kuohuviini.

Koriste:

21. Bellini

Suositus ainesuhteiksi: n. 4 cl. persikka nektaria, lasi täytetään kuohuviinillä.

Valmistus tapa: rakennetaan.

Lasi: kuohuviini.

Koriste: persikan siivu

22. Mimosa

Drinkistä käytetään myös nimeä Bucks Fizz

Suositus ainesuhteiksi: n. 6 cl appelsiinimehua, lasi täytetään kuohuviinillä.

Valmistustapa: rakennetaan.

Lasi: kuohuviini.

Koriste:

23. Kir

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl mustaherukkalikööriä, lasi täytetään kuivalla valkoviinillä.

Valmistustapa: rakennetaan.

Lasi: valkoviini.

Koriste:

24. Kir Royal

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl. mustaherukkalikööriä, lasi täytetään kuohuviinillä.

Valmistustapa: rakennetaan.

Lasi: kuohuviini.



All day drinks

25. Vodka Lime = Vodka Gimlet

Yleensä vodka-lime rakennetaan suomalaisessa baarissa suoraan on the rocks -lasiin. Taiteen sääntöjen mukaan se on hämmennettävä juoma, jonka makua jäistä sulava vesi pehmentää.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa, 2 cl lime-mehua

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: on the rocks

Koriste: lime viipale.

Huom. Gin Lime = Gimlet

26. Vodka Polar

Tämä sekoitus Suomessa yleisesti rakennetaan on the rocks -lasiin . Hämmennettäessä kuitenkin jäistä sulava vesi pehmentää alkoholin raakaa makua.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl Polar-likööriä

Valmistustapa: hämmennetään > cocktaillasi

rakennetaan > on the rocks lasi

27. Black Russian

Tämäkin sekoitus tulisi hämmentää vrt.Vodka polar.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl kahvi-likööriä

Valmistustapa: hämmennetään > cocktaillasi

rakennetaan > on the rocks lasi

28. Rusty Nail

Rusty Nailinkin ainesuhteet vaihtelevat eri lähdeteoksissa ja eri "asiantuntijoilla". Koska suomalainen on yleensä tottunut makeampiin sekoituksiin kuin suuren maailman varsinaiset sekoitusten tuntijat.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl skottiviskiä ja 2 cl Drambuie-likööriä

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: on the rocks

Koriste: sitruunan lohko.

29. Ferrari

Suositus aine suhteiksi: 2 cl Disaronno Amretto 4 cl vermouth biancoa

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi cocktail

Koriste: sitruunankuoren eteerinen öljy ja kuoripala

30. God Father

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Disaronno Amarettoa 2 cl skotti viskiä

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: on the rocks

Koriste

31. God mother

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Disaronne Amarettoa 2 cl vodkaa

Valmistustapa: rakennetaan jäiden päälle

Lasi: on the rocks

32. Night Bird

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Jameson viskiä 2 cl Kahlua likööriä.

Valmistustapa: rakennetaan jäiden päälle.

Lasi: konjakki.

33. Screwdriver

Tämänkään juomasekoituksen valmistus ei ole aivan yksiselitteinen. Aineet voidaan ravistaa, jolloin sekoitukseen saadaan tietynlaista "kuohkeutta". Yleinen suomalainen tapa on nauttia sekoitus pitkänä rakennettuna vodka-tuoremehuna.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa, 8 cl puristettua appelsiinimehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: Old fashioned

Koriste: appelsiinin siivu.

34. Orange Blossom

Edellisen drinkin ainesuhteet pätevät tähän juomaan. Ero Screwdriveriin on siinä, että Orange Blossomin perusalkoholina on gin.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl gin, 8 cl puristettua appelsiinimehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: Old fashioned

Koriste: appelsiinin siivu.

35. Moscow mule

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa, 2 cl limemehua ja pidentäjänä ginger ale.

Valmistutapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: Limelohko

36. Harvey Wallbanger

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl vodkaa, 1 cl Gallianoa, n.8 cl appelsiinimehua.

Valmistustapa: vodka ja appelsiinimehu sekoitetaan ja galliano kaadetaan floatina päälle.

Lasi: collins

Koriste:

37. Garibaldi

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl Campari, pidentäjänä tuoremehu

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiiniviipale

38. Pina Colada

Pina Colada voidaan valmistaa myös frozen- versiona sekä tarjoiluastiana voi olla koverrettu ananas.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl valkoista rommia, 2 cl kookosmaitoa, 8 cl ananasmehua.

Valmistustapa: koneravistus, frozen versiona blender

Lasi: Collins, tai iso viinilasi

Koriste: ananaksen lohko

39. Mary Pickford

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl valkoista rommia, 0,5 cl maraschino, 4 cl ananasmehua, dash grenadinea

Valmistustapa: ravistus

Lasi: iso old fashioned tai valkoviinilasi

Koriste: ananaksen lohko.

40. Whisky Sour

Whisky Sour on yksi esimerkki sourien suuresta ryhmästä. Sourien peruskaavana voidaan pitää seuraavaa ohjetta: 4 cl alkoholia, 3 cl puristettua sitruunamehua ja 1 cl sokerilientä. Suomennettuna sour tarkoittaa hapanta ! Yleensä sour saa nimensä käytetyn alkoholin mukaan ( Vodka Sour, Gin Sour jne. ). Koska juoma sisältää hedelmämehua, se on ehdottomasti ravistettava. Ravistuksen jälkeen se on tarjoiltava välittömästi, jottei ravistuksessa syntynyt kuohkeus pääse latistumaan.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl bourbon whisky, 3 cl sitruunamehu, 1 cl sokeriliemi

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: sour tai pieni kuohuviini

Koriste: sitruunan viipale ja (kirsikka)

41. White Lady

Sour-juomasta on helppo tehdä erilaisia johdannaisia. White Lady saadaan Gin Sourista korvaamalla osa ginistä Cointreaulla. Mikäli sekoitus halutaan tarjoilla sour-juoman johdannaisena, riittää liköörissä oleva sokerimäärä juoman makeudeksi.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl giniä, 2 cl Cointreauta, 2 cl puristettua sitruunamehua.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: ½ sokerireunus ja punainen kirsikka

42. Paradise

Raikas all day cocktail.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl giniä, 2 cl apricot brandyä ja 2 cl puristettua appelsiinimehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste:

43. Side Car

Side Car on samanlainen johdannainen Cognac Sourista kuin White Lady on Gin Sourista.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl konjakkia, 2 cl Cointreauta ja 2 cl puristettua sitruunamehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste:

44. Daiquiri

Daiquirin voi sanoa toisinkin: Rommi Sour jolloin lasi on sour- tai pieni kuohuviinilasi.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vaaleaa rommia, 3 cl puristettua sitruunamehua, 1 cl sokerilientä

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste:

45. Bacardi Cocktail

Drinkistä käytetään myös toista nimeä joka on Pink Daiquri, jos rommina jokin muu kuin Bacardi.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl Bacardia, 3 cl puristettua sitruunamehua, 1 cl grenadinea.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: kirsikka.

46. Balalaika

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl Cointreau, 2 cl puristettua sitruunamehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: kirsikka.

47. Margarita

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl tequila, 2 cl Cointreau ja 2 cl puristettua sitruunamehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: lasiin ½ suolareunus ja limelohko

Huom. Voidaan valmistaa myös frozen versiona esim. mansikka margarita

48. Gege

Kunniapuheenjohtajamme Björn Brandtberg sijoittui tällä cocktaililla 4. Kööpenhaminassa 1958 I.B.A.n järjestämässä International Cocktail Competitionissa

Alkuperäisresepti: 3 cl Ron Bacardi Superior, 1 cl Bols Crème de Bananes. 1 cl puristettu sitruunamehu.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: punainen kirsikka cocktailtikussa

49. Cardicas

Voitto vuonna 1956 Lontoossa International Cocktail Competionissa. Juoman on kehitellyt Jarl Ahvenainen.

Alkuperäisresepti: 2 cl Ron Bacardi Superior, 1 cl Cointreau ja 1 cl White Port

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: cocktail

Koriste:

50. Petite Fleure

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Bacardia, 2 cl Cointreauta, 2 cl greippimehua.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste:

51. First Moment

Ray Malisen voittoisa before dinner- sarjan SM-drinkki vuodelta 1992.

Alkuperäisresepti: 2 cl Finlandia vodka, 1,5 cl Galliano, 0,5 cl Campari ja 2 dashia Rose's Lime

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: cocktail

Koriste: appelsiinin kuoren pala

Purista appelsiinin kuoren öljy lasii ja pudota kuoren palanen lasiin.

52. Lappados

Juhani Tuomisen drinkki, joka tuli toiseksi vuonna 1984 I.C.C.n Before dinner sarjassa Hampurissa.

Alkuperäisresepti: 2 cl Calvados Boulard ja 2 cl Lapponia puolukkalikööriä

Valmistustapa: hämmennetään

Lasi: cocktail

53. Splash of Niagara Falls

Markku Raittisen voittodrinkki leikkimielisessä olympiakilpailussa I.B.A. kokouksessa Torontossa vuonna 1992.

Alkuperäisresepti: 2 cl Finlandia Vodka, 2 cl Mandarine Napoleon, 0,5 cl sokeriliemi

1 cl sitruunamehu ja pidentäjänä ginger ale

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: Aurora sarjan kuohuviini lasi

Koriste: mandariinin lohko ja kirsikka

54. B&B

Drinkki tunnetaan Ruotsissa myös nimellä Kapten Löjtnant.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl brändyä, 2 cl Benedictine D.O.M.

Valmistustapa: sekoitetaan > cocktaillasiin

rakennetaan > aromilasiin

55. Red devil

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl gin, 2 cl Pernod, 1 cl grenadine

Valmistus tapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: kirsikka

56. Stinger

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl brandyä, 1cl valkoista minttu likööriä

Valmistustapa: sekoitetaan

Lasi: cocktail

Koriste

Huom. Hot Stinger on sama drinkki pidennettynä kuumalla vedellä

57. Between the Sheets

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl brändyä, 1 cl valkoista rommia 1 cl Cointreauta, 1 cl puristettua

sitruunamehua

Valmistus tapa: ravistetaan

Koriste:

58. Tampico

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Cointreau, 2 cl Campari, 3 cl sitruunamehu, pidentäjänä tonic

Valmistustapa: Ravistetaan

Lasi: collins

Koriste appelsiiniviipale

59. Nikolashka / Pariisin varpunen

Tämä drinkki on konjakin erilainen nauttimistapa jossa aromilasin päälle tulee sitruunan viipale jonka toisella puolella on kahvinmuruja ja toisella sokeria.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl konjakkia, sitruunan siivu, kahvin muruja, sokeria.

Valmistus tapa: rakennetaan

Lasi: Aromi

60. French Connection / Camaro

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl konjakkia, 2 cl Disaronno Amarettoa

Valmistustapa: sekoitetaan > cocktaillasi

Lasi: rakennetaan > aromilasi

61. Gin Fizz

Gin Fizz on yksinkertaisesti soodavedellä pidennetty Gin Sour. Kansainvälisesti fizzeissä suositellaan käytettäväksi sifonista saatua soodaa, jolloin sekoituksesta saadaan poreileva.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl giniä, 3 cl puristettua sitruunamehua, 2 cl sokerilientä,

pidentäjänä soodavesi n.4 cl.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: fizz, pieni valkoviini tai iso kuohuviini

Koriste: sitruunan viipale ja ( kirsikka )

62. Tom Collins

Myös collinsin voi ravistaa tuntemalla sour-juomien peruskaavan. Tom Collinsissa on Gin Sourin aineosat ravistettu, kaadettu runsaitten jäitten päälle korkeaan lasiin ja juoma on pidennetty soodavedellä.

Collins voidaan nimetä käytetyn perusalkoholin mukaan tai siitä voidaan käyttää kansainvälisesti hyväksyttyä nimitystä: Vodka Collins = Ivan Collins, Brandy Collins = Pierre Collins,

Vaalea rommi = Pedro Collins, Skotti viski = Sandy Collins, Bourbon viski = Colonell Collins,

Irish viski = Mike Collins, Calvados = Jack Collins, Genever = John Collins,

Tequila = Pepe Collins, Kossu = Arska Collins, Absolut Kurant = Kurt Collins.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl giniä, 2-4 cl sitruunamehua, 1-2 cl sokerilientä,

pidentäjänä soodavesi

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: sitruunan viipale ja kirsikka samassa cocktailtikussa

63. Apricot Cooler

Coolerien ryhmään voidaan karkeasti ottaen lukea collinseja muistuttavat, mutta niistä jossain suhteessa poikkeavat pitkät juomat. Apricot Coolerissa "lyhyt osa" vastaa täysin collinsien ainesuhteita. Apricot Coolerkin on siis sour-johdannainen.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl apricot brandyä, 3 cl sitruunamehua, punainen grenadine

pidentäjänä soodavesi

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiini ja kirsikka

64. Cuba Libre

Tämä Kuuban itsenäisyyssodassa "vahingossa" syntynyt juoma.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vaaleaa rommia, 2 cl sitruunamehua,

pidentäjänä cola-juoma

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: sitruunan siivu

65. Ampiainen

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl banaanilikööriä,

pidentäjänä ginger ale

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiinin siivu ja punainen kirsikka

66. Herkkä

Tämä sama juoma tunnetaan myös nimellä Vanha Roomalainen ja Ruotsissa Sundsvall.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vaaleaa rommia, 2 cl banaanilikööriä,

pidentäjänä colaa

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiinin siivu ja punainen kirsikka

67. Pistiäinen

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vaaleaa rommia, 2cl banaanilikööriä,

Pidentäjänä spriteä

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiinin siivu ja punainen kirsikka

68. Asterix

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl Pisang Ambon- likööriä, pidentäjänä sprite

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste appelsiini ja kirsika

69. Singapore Sling

Slingit ovat collinsien ja coolereitten tapaisia pitkiä juomia, joiden pidentäjinä käytetään sekä hiilihapollista soodavettä että hiilihapotonta jäävettä. Lyhyet ainesosat voidaan ravistaa tai juoma kokonaisuudessaan voidaan rakentaa.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl giniä, 1,5 cl kirsikkalikööriä , 0,5 cl Bénédictine D.O.M. ,

3 cl sitruunamehua ja pidentäjänä soodavesi

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: sitruunan siivu ja kirsikka

70. Bourbon Daisy

Daisyt ovat keskipitkiä collins tyyppisiä juomia makeuttaja ja värin antajana grenadine. Voidaan tehdä myös muista perusalkoholeista, esim. vodka daisy.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl bourbon viskiä, 2 cl puristettua sitruunamehua, 1 cl grenadinea,

pidentäjänä soodavesi n.4 cl

Valmistustapa: ravistetaan ja siivilöidään jäämurskan päälle,

Lasi: konjakki- tai valkoviinilasi

Koriste: voidaan koristella runsaammin.

71. Violetta

Matti Harju saavutti tällä drinkillä maailmanmestaruuden long drink -sarjassa Roomassa vuonna 1987.

Alkuperäisresepti: 2 cl anis likööriä, 2 cl Parfait Amour Bols, 4 cl ananasmehu,

tippa grenadineä ja pidentäjänä soodavesi

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: ohut appelsiinin siivu, punainen kirsikka, mintun lehti ja pillit

72. Avalon

Timo Haimin voittodrinkki Finlandia Long Drink kilpailussa vuonna 1991.

Alkuperäisresepti: 3 cl Finlandia Vodka, 1 cl Pisang Ambon, 6 cl omenamehu, 1,5 cl

sitruunamehu ja pidentäjänä Sprite

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: kurkun kuorispiraali ja punainen kirsikka

73. Sunny Afternoon

Voittoisan Timo Haimin SM-kilpailujen voittodrinkki vuonna 1993 .

Alkuperäisresepti: 1,5 cl Subrowka, 1,5 cl Pisang Ambon, 1 cl Galliano, 6 cl

appelsiinimehua ja pidentäjänä Schweppes Dry Grape

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: limelohko, kirsikka ja mintunoksa

74. Golden Friendship

Risto Rouskun 1-palkinto kansainvälisessä Di Saronno Amaretto-long drink kilpailussa vuonna 1984.

Alkuperäisresepti: 1,5 cl Di Saronno Amaretto, 1,5 cl Ron Bacardi Superior,

1,5 cl Martini Rosso Vermouth ja pidentäjänä ginger ale

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: iso pala appelsiininkuorta

Koriste: omenan viipale ja kaksi puolukkaa

75. Pink Cranberry

Rauno Koski III- palkinto Intrnational Cocktail Competition Italia 1976.

Alkuperäisresepti: 2 cl Beefeater Dry Gin, 2 cl Polar, 4 cl ananasmehu, 1 cl grenadinea, pidentäjänä sooda.

Valmistutapa: ravistetaan

Koriste: appelsiininsiivu

76. Lady Killer

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl giniä, 1 cl Cointreauta, 1 cl aprikoosilikööriä, 3 cl ananasmehua,

3 cl passionhedelmä mehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiinin kuorispiraali ja minttua.

77. Imperial Cooler

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Finlandia vodkaa, 2 cl Mandarin Napoleon, 4 cl puristettua appelsiinimehua, pidentäjänä sooda ja Sprite

Valmistutapa: ravistus:

Koriste: appelsiinin siivu ja kirsikka

78. Casino Royale

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Camparia, 2 cl Passoa, 2 cl Finlandia Cranberry, 2cl sitruunamehua, 1 cl limemehua, 8-10 cl Grapemehua

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: limelohko

79. Jääkarhu

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl sinistä curacao likööriä pidentäjänä sprite

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiinin siivu ja kirsikka

80. Tequila Sunrise

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl tequilaa, 8 cl appelsiinimehua 1 cl grenadinea

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste: appelsiinin siivu ja kirsikka

81. Arctic Point

International Finlandia vodka competition 1997 Harri Törmäsen voitto sarjasta

Alkuperäisresepti: 2 cl Finlandia Cranberry, 2 cl Bols Creme de Cassis,4 cl ananasmehu,

1,5 cl Monin Lime, pidentäjänä Schweppes grape

Valmistus tapa: ravistetaan

Lasi: collins

Koriste: verigreipin siivu

After dinner drinks

82. Grasshopper

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl kaakaolikööriä (valkoinen), 2 cl vihreää minttulikööriä, 2 cl kermaa

Valmistustapa: koneravistus

Lasi: cocktail

Koriste: muskottiraaste

83. Cognac Flip

Flipeille on ominaista kananmunan käyttö. Tästä johtuen ne on ravistettava voimakkaasti.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl konjakkia, kananmuna, 2 cl sokerilientä

Valmistustapa: kone ravistus

Lasi: flip / valkoviini

Koriste: muskottiraaste

84. Cognac Egg Nogg

Egg Noggit ovat flipien tapaan kananmunaa sisältäviä sekoituksia. Lyhyet ainesosat ravistetaan, siivilöidään mukiin tai viinilasiin ja sekoitus pidennetään maidolla.

Egg Nogg voi olla kuuma tai kylmä.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl konjakkia, kananmuna, 2 cl sokerilientä ja

pidentäjänä 8 cl maitoa

Valmistustapa: kone ravistus

Lasi: iso viinilasi

Koriste: muskottiraaste

85. Baltimore Egg Nogg

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl brandya, 2 cl Jamaican rommia, 2 cl makeaa madeiraa, 1 kananmuna,

8 cl maitoa, 1 cl sokerilientä.

Valmistutapa: koneravistus

Lasi: iso viinilasi

Koriste: muskottipähkinäraastetta

86. Pousse Café

Pousse Cafén ideana on tarjota erilaisia juomia samasta lasista niin, etteivät eri aineosat ole sekoittuneet keskenään. Kerrokset saadaan aikaan valuttamalla ainekset ominaispainojärjestyksessä (sokeripitoisuus) varovasti toistensa päälle lusikkaa apuna käyttäen.

Suositus ainesuhteiksi: 4 - 8 erilaista juomaa

Valmistustapa: rakennetaan katso teksti

Lasi: pousse café

Koriste: -

Huom. tarjoiltaessa mukaan ohuet pillit ja servietti

87. Lumumba

Voidaan tarjota sekä kylmänä että kuumana.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl brandy ja 8 cl maitokaakaota, kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: kahvallinen totilasi

Koriste:

88. Lumumba II

Voidaan tarjota sekä kylmänä että kuumana

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl tummaa rommia ja 8 cl maitokaakaota, kermavaahto

Valmistutapa: rakennetaan

Lasi: kahvallinen toti lasi

Koriste

89. Mummon Tohveli

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl salmiakkikoskenkorvaa, 2 cl baileys

Valmistustapa: rakennetaan jäiden päälle tai kerroksittain shottina

Lasi: on the rocks tai shot

Koriste

90. Irish Coffee

Valmistetaan sekoittamalla kahvi , fariinisokeri ja viski keskenään ja valutetaan kevyesti vatkattu kerma lusikan avulla sekoituksen päälle.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl irlantilainen viski, fariini sokeria, kuumaa kahvia ja kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: Irish coffee

Koriste:

91. French Coffee / Coffee Royal

Valmistetaan kuten Irish Coffee

Suositus ainesuhteiksi. 4 cl konjakkia, sokerilientä, kuumaa kahvia ja kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi. Irish Coffee

Koriste:

Swedish Coffee = Punssi

Italian Coffee = Strega

92. Mexican Coffee

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl tequilaa, sokerilientä, kuumaa kahvia ja kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: Irish Coffee

Koriste:

93. Finnish Coffee

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa, sokerilientä, kuumaa kahvia ja kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: Irish Coffee

Koriste:

94. Cafe Nero

Jalalliseen lasiin tehdään leveä sokerireunus lasin sisäpuolelle. Galliano mitataan lasiin ja sytytetään palamaan. Kun sokerireunus on karamellisoitunut kaadetaan vahvaa kahvia ja löysäksi vatkattua kermaa päälle.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl Galliano, kuumaa kahvia ja kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: kuohuviini

Koriste: appelsiinin kuoren palan eteerinen öljy

95. Cafe Grand Colombia / Grand Colombia Coffee

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Grand Marnier, 2 cl Kahlua, kuumaa kahvia ja kermavaahto

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: Irish Coffee

Koriste: kahvimuruja

96. Calypso Coffee

Suositus ainesuhteiksi. 2 cl Bacardia, 2 cl Kahlua, kuumaa kahvia, kermavaahtoa

Valmistutapa: rakennetaan

Lasi: Irish Coffee

Koriste: kahvin muruja

97. Finlandia Coffee

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Finladia vodkaa, 2 cl lakkalikööriä, kuumaa kahvia ja kermavaahtoa

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: jalallinen viinilasi

98. Alexander

Alexander on tyypillinen after dinner - juomasekoitus, jota jouletietoisille ei voi suositella monta peräkkäin.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl brändyä, 2 cl ruskeaa kaakaolikööriä ja 2 cl kermaa

Valmistustapa: kone ravistus

Lasi: cocktail

Koriste: muskotti raaste.

99. Alexander II / Alexander ´s sister / Alexsandra

Edellä mainitut Alexsander sekoituksen muunnosten reseptit menevät monissa tietolähteissä ristiin joten on syytä kysyä asiakkaalta mitä reseptiä hän tarkoittaa. Muunnoksissa konjakin tilalle voi tulla

giniä ja ruskean kaakaoliköörin tilalle joko valkoinen kaakao likööri tai valkoinen minttu likööri.

Yleisin muunnos reseptinä alla jossa konjakki on korvattu ginillä.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl giniä, 2 cl ruskeaa kaakaolikööriä ja 2-3 cl kermaa

Valmistustapa: kone ravistus

Lasi: cocktail

Koriste: muskotti raaste

100. Dolce Donna

Jukka Routalan mansikkainen after dinner-sarjan voittaja vuodelta 1992.

Alkuperäisresepti:1 cl Galliano, 3 cl Kahlua, dash Bols Banana, 2 cl mansikkasiirappi ja 2 cl kermaa

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: tuore mansikka, appelsiinin kuorispiraali ja mintunlehti

101. Golden Cadillac

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Galliano, 2 cl valkoinen kaakaolikööri ja 2 cl kerma

Valmistustapa: kone ravistus

Lasi: cocktail

102. Pisang Pistaasi

Suositus ainesuhteiksi: 3 cl Pisang Ambon, 1 cl Di Saronno Amaretto ja 2 cl kerma

Valmistustapa: kone ravistus

Lasi: cocktail

Koriste: muskotti raaste

103. Lumikenttien kutsu

Suomen Naisbaarimestarien 10-vuotiskilpailun after dinner sarjan voittanut Saini Penttilän suosittu drinkki vuodelta 1977.

Alkuperäisresepti: 2 cl lakka, 2 cl Parfait Amour Bols, 2 cl ananasmehu ja 2 cl kerma

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: cocktail

Koriste: muskottiraaste

104. Angel´s Kiss

Drinkki valmistetaan mittaamalla likööri cocktail-lasiin ja valuttamalla vatkattu kerma floattina päälle.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl kaakaolikööriä, kermavaahtoa

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: cocktail

Koriste: suklaa strösseli

105. Golden Dream

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Gallianoa, 2 cl Cointreauta, 2 cl appelsiinimehua, 2 cl kermaa

Valmistustapa: koneravistus

Lasi: cocktail

Koriste

106. I Love You

Drinkin ainekset asetetaan cocktaillasiin päällekkäin. Voidaan myös ravistaa keskenään.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl kahvilikööriä, 2 cl kirsikkalikööriä vatkattua kermaa

Valmistustapa: rakennetaan päällekkäin

Lasi: cocktail

Koriste:

107. Arctic Queen

International Finlandia vodka competition 1997 Harri Törmäsen voittosarjasta.

Alkuperäisresepti: 2 cl Finlandia Pineapple, 2 cl Bols Creme de Cassis, 2 cl omenamehua,

1 cl Monin Mansikka ja kermaa.

Tekotapa: sekoittaminen ja ravistaminen

Koriste: punainen omenan liuska kerman pinnalle

108. Chiquita Punch

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl banaanilikööriä, 4 cl kermaa, 4 cl appelsiinimehu ja 1 cl grenadinea

Valmistustapa: koneravistus

Lasi: aromi/ viinilasi

Koriste: appelsiinin rengas

109. White Russian / Valkovenäläinen

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl kahvilikööriä, pidentäjänä maito

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste:

110. Ville Vallaton

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl vodkaa, 2 cl Pisan Ambon- likööriä, pidentäjänä maito

Valmistustapa: rakennetaan

Lasi: collins

Koriste:

Special Drinks

111. Bloody Mary

Bloody Maryä käytetään yleensä ns. Morning After-drinkkinä, mutta se on myös erinomainen ruokahalun herättäjä. Bloody Mary valmistetaan ravistamalla. Ravistettaessa saadaan juomaan tulevat mausteet hyvin sekaisin.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa, 8 cl tomaattimehua.

Mausteet: suola, valkopippuri, sitruunamehu, Worcestershiresause, Tabasco.

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: Old fashioned

Koriste: sitruunalohko / varsiselleri

112. Bloody Shot = lyhyt Bloody Mary

113. Prairie Oyster

Öljyttyyn lasiin laitetaan notkeaa tomaattisosetta. Juoma voidaan maustaa samoin kuin Bloody Mary. Osteriksi tomaattisoseen pinnalle laitetaan raa’an kananmunan keltuainen. Sekoitus voidaan nauttia alkoholittomana tai haluttaessa pinnalle voidaan kaataa 2 cl esim. konjakkia (float). Juoma nautitaan yhdellä kulauksella.

114. Bullshot

Drinkki voidaan tarjota joko kylmänä tai kuumana, sekä aamun piristäjänä myös paprikan sisältä.

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl vodkaa 6-8 cl lihalientä pari tippaa tabascoa,

Worchestershirekastiketta suolaa ja pippuria

Valmistustapa: ravistetaan

Lasi: old fashioned

Koriste: sellerinvarsi

115. Hot Shot

Ruotsalaisen baarimestarin kehittelemä juoma, joka tuli toiseksi kahvinpaahtimon kilpailussa. Juoma rakennetaan kerroksittain ja nautitaan yhdellä siemauksella.

Suositus ainesuhteiksi: 2 cl Galliano likööriä, 2 cl kahvia, kermavaahto

Valmistustapa: rakenna

Lasi: Galliano Hot Shot tai snapsi

Koriste:

116. B52

Rakennetaan kerroksittain ja päällimmäinen kerros (Grand Marnier) sytytetään palamaan, juodaan pillillä.

Suositus ainesuhteiksi: 1,5 cl Kahlua, 1,5 cl Baileys Irish Cream ja 1,5 cl Grand Marnier

Valmistustapa: rakennetaan kerroksittain

Lasi: Pousse cafe lasi

Koriste:

117. KGB

Rakennetaan kerroksittain Hot Shot-tyyppiseen lasiin nautitaan yhdellä siemauksella.


Suositus ainesuhteiksi: 1,5 cl Kahlua pohjalle, 1,5 cl Gallianoa keskelle,

1,5 cl Baileys Irish Cream päälle

Valmistustapa: rakennetaan kerroksittain

Lasi: snapsilasi

Koriste:

118. Sambuca Con la Mosca

Suositus ainesuhteiksi: 4 cl Sambuca Vaccari, kolme kahvipapua

Valmistustapa: Mittaa lasiin Sambuca, laita lasiin pavut ja tarjoile palavana

Lasi: shot

Koriste:

Alkoholittomat juomat

Shirley Temple: Ginger ale ja grenadiini.

Virgin Colada: alkoholiton Pina colada.

Virgin Mary: alkoholiton Bloody Mary.

Lemon Squash: alkoholiton Tom Collins.

Before dinner drinks - All day drinks - After dinner drinks - Special Drinks

F.B.S.K. rf - S.B.K.K. ry