Heinolan kenttä tuli testattua ja avattua

18.08.08 @21:42 by yawa

Heinolan kenttä (79k image)Kävin kilpailemassa Heinolassa kansallisissa kentän avajaiskilpailuissa 12.8. ja testaamassa uuden ratapinnoitteen reilua viikkoa aikaisemmin. Kenttä on todella hyvän oloinen ja olen ylpeä että Heinolalla on nyt viimein kunnollinen suorituspaikka yleisurheiluun. Kilpailutkin olivat onnistuneet, sateilta vältyttiin kilpailuiden aikana vaikka päivän aikana satoikin vettä. Lämmintä oli mukavasti parikymmentä astetta. Sään puolesta ainut miinus oli kova tuuli, joka oli juoksusuuntaan vastainen.

Kisoissa ohjelmassa oli kakkonen, johon oli saatu mukavasti juoksijoita, kaikkiaan kahdeksan. Kuudella kiertävällä radalla juoksutettiin siis kaksi erää. Mukana paljon tuttuja juoksijoita. Niinsanotussa kuumassa erässä mukana oli kuusi juoksijaa. Vastatuulta juoksun aikana mitattiin reippaat -2,6 m/s. Onnistuin juoksemaan kesän ensimmäisen kisan, jossa juokseminen tuntui vähän jo juoksemiselta. Aika oli 22,64. Toiseksi tuli Joel Kuivaniemi MyrskMy ajalla 22,71 ja kolmanneksi Teemu Kejonen JoensKa 22,74. Muut juoksijat olivat Mustapha Mabrouki, Hartolan Voiman pari vuotta jo Heinolassa asunut Marko Nieminen sekä Wilson Kirwa. B-erässä tuulta oli -0,7 m/s. Erässä juoksivat Juhamatti Nipuli HeinI 24,50 ja Mikko Aarnio EspTa 26,34.

Kilpailut kruunasi 1500 metrin Ruotsi-ottelun karsinnat, jossa voittajiksi selvisivät Heinolan oma poika Riku Marttinen ja Porvoon Annika Rikberg. Yleisöä oli paikalla todella hienosti, eikä puuttuvat katsomorakenteet häirinneet kisojen hyvää tunnelmaa.

Terveiset Kalevan kisoista

24.07.08 @16:32 by yawa

Tosiaan, Kalevan kisojen aika on käsillä ja minäkin olen kisoissa mukana. En tosin kilpailijana, sillä kunto ei ole vielä mielestäni riittävän kovalla tasolla. En tahdo mennä kisoihin juoksemaan puolikuntoisena, 11 ja 22 sekunnin aikoja. Joku roti pitää olla.

Juhannuksen jälkeen olen vaihtelevalla menestyksellä käynyt kisaamassa Noormarkussa (150m 16,96 -1,4 m/s) ja sateisella Alavudella (100m 11,20 -1,2 m/s ja 200m 22,97 -5,1 m/s). Juoksu on välillä tuntunut ihan mukavaltakin, mutta pääasiassa toimistotyön istuminen ja kolea sää on kiristänyt paikkoja ja vienyt tuntumaa.

Tampereen Kalevan kisoissa olen mukana toimitsijana, avustamassa mediaväkeä ja rakentamassa verkkoa tulospalvelun ja median käyttöön. Tällä viikolla on tullut tehtyä aika pitkiä päiviä Ratinassa ja sama meno jatkunee kisojen läpi. Ei siinä mitään, pääseepä kisoja seuraamaan.

Kesä alkoi ja työt sen mukana

01.06.08 @22:33 by yawa

Ensimmäinen työviikko on kokonaisuudessaan takana ja huomenna käynnistyisi toinen. On hienoa päästä koettamaan taitojaan taas kerran oikeisiin töihin. Motivaatio on korkealla ja työpaikka sekä -ympäristö tuntuvat viihtyisiltä. Harjoittelu ja kilpaileminen ei tietenkään onnistu aivan samaan tapaan kuin aikaisemmin. Työpäivän jälkeen kovatehoiset harjoitukset ovat hankalia kun energiat on kulutettu työtehtävien parissa. Kuten Antti kommentissaan totesi, työn ja harjoittelun yhteenliittäminen on hankalaa. Toivottavasti se minulta sujuisi sen verran hyvin, ettei kumpikaan kärsisi liikaa. Minulle urheileminen on kuitenkin sen verran tärkeää toimintaa, etten haluaisi tehdä sitä millään tapaa puolivillaisesti.

Viime viikko oli harjoitusten osalta kevyt viikko. Tulevalla viikolla täytyisi löytää harjoittelun ja työskentelyn välille sopiva rytmi, joka antaisi mahdollisuudet niiden molempien täysipainoiseen suorittamiseen. Se ei tule olemaan helppoa. Kilpaileminen on lisäksi aivan oma lukunsa. Aikaisempien työkokemusten perusteella osaan suosiolla jättää kilpailut viikonlopuille, sillä työpäivän päälle kilpailemisesta ei ole kuin huonoja kokemuksia. Kilpailemisesta puheen ollen, en ole vielä päättänyt kilpailukauden avaamisesta. Harjoitusten puolesta se voisi tapahtua parin viikon sisällä. Juhannus voisi olla sopiva ajankohta, mutta katsotaan nyt miten tulevat harjoitukset sujuvat. Toivottavasti meitä nyt hellivät lämpimät ilmat jatkuvat, niin siltä puolelta ei harjoittelulle tule vaikeuksia.

Ensimmäinen ulkotreeni

28.04.08 @09:25 by yawa

En ole kovinkaan innokas harjoittelemaan ulkosalla näin keväällä. Syksyllä asia on aivan toinen kun harjoittelun tehot ovat alhaalla. Tässä vaiheessa kevättä tulisi kuitenkin tehdä asioita jo niin kovilla prosenteilla, että aavistuksen viileä sää ja kylmä tuuli saattavat olla kohtalokkaita. Eilen päätin kuitenkin mennä kentälle kokeilemaan miltä mittarin mukaan korkea lämpötila tuntuu todellisuudessa.

Viime päivinä ilmat ovat suosineet Etelä-Suomessa ja lämpötila on jo parina päivänä ollut 17-18 asteen tietämissä. Tälläisiä lämpötiloja ei aina ole ollut tarjolla edes keskikesän juhlan aikoihin Juhannuksena. Kentällä ruoho vihersi ja vaikka olin paikalla vasta iltasella, ei ollut mitään ongelmaa pitää lämmintä ja juosta vetoja vähissä vaatteissa. Luksusta.

Lämpimät ilmat ovat tervetulleet, sillä Tampereen Messu- ja urheilukeskus on taas tupaten täynnä kaikenlaisia tapahtumia ja kissanristiäisiä. Suurin osa urheilijoista on lähenyt etelään messuja pakoon, mutta kaikilla ei valitettavasti ole siihen mahdollisuutta. Harjoitukset täytyy siitä syystä ajoittaa niille harvoille välipäiville kun hallilla ei pureta edellisen tapahtuman rakennelmia tai rakenneta seuraavaa varten. Itse harjoittelen ennemmin silloin kun minulle sopii ja palautuminen on optimaalista, enkä mieti aikataulujani ulkopuolisten tekijöiden mukaan. Tästä syystä tehokas harjoittelu ulkoradalla on tärkeää.

Torstaina hallilla käydessäni juoksuradat oli jo vallattu messujen käyttöön, mutta onneksi pienemmässä B-hallissa mahtu vielä tekemään loikkia, hyppyjä ja heittoja. Sinne mahtui muunlaistakin elämää. Hiiri juoksi hallin seinustaa kovalla kyydillä, ilmeisesti voimistelijoiden pelästyttämänä :)

Kevään kuulumisia

18.04.08 @00:11 by yawa

Pitkä aika on kulunut viimeisestä kirjoituksesta. Selkä parantui hyvin alkuvuodesta ja juoksuvauhtikin alkoi olla jo oikein mukavalla tasolla. Sitten tuli pieni takaisku. Sain kuumetaudin, joka piti pientä lämpöä monta viikkoa eikä urheilla tietenkään saanut. Nyt sekin on onneksi vain muisto.

Harjoittelumääriä on päästy taas nostamaan, vaikka Tampereen Messu- Ja Urheilukeskus onkin aukioloajoillaan tehnyt mukavasti kiusaa säännölliselle ja tehokkaalle harjoittelulle. Kesällä olisi kuitenkin tarkoitus olla kunnossa ja Kalevan Kisoihinkin on vielä ruhtinaallisesti aikaa. Onneksi :)

Paljon muutakin on alkuvuoden aikana tapahtunut. Olen saamassa (vihdoin) opiskelut viimeistelyä, eli diplomityötä vaille. Löysin itselleni työpaikan, jonka kanssa on keskusteltu diplomityön tekemisestä. Se aiheuttaa tietysti kesälle lisätöitä, mutta se on valmistumisen kannalta ainoa keino. Opiskelupuolella on vain nyt keväällä tarpeeksi töitä ja opiskelukevät päättyy reiluun tenttikauteen.

Sain myös kunnian päästä Risto Kalermon 50-vuotispäiville, jotka olivat ikimuistoiset. Olisin halunnut viipyä juhlissa pidempäänkin, mutta valitettavasti edellisten päivien pitkät työ- ja harjoittelupäivät eivät antaneet myöden. Ehkä sitten niissä luvatuissa seuraavissa juhlissa sitten :)

Hyvän Joulun toivotus

29.12.07 @11:13 by yawa

Joulukortti (54k image)

Hiukan myöhässä kortti myös blogiin. Kuvassa 13.12.2007 kello 10:30 kuvattu auringonnousu.

Whatever happened to Mr. Javanainen

21.12.07 @12:43 by yawa

Ensiksi pahoitteluni otsikon Babylon 5 -viitteestä. Edellisestä kirjoituksesta onkin jo aikaa. Paljon on tapahtunut viime kerrasta. Selkä on hajonnut, sitä on lepuutettu, kuvattu, lääkitty, katsottu, kuvattu uudelleen ja todettu ehjäksi. Viimeisimpänä vaiheena on nyt viikon verran tehty kuntoutus, mutta käydään ensin nuo aikaisemmat vaiheet.

Teloin marraskuun lopulla selkäni tehdessäni yhden jalan jalkaprässiä. Painoja ei ollut mitenkään erikoisen paljon tai muutenkaan tuntunut missään mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Silti, selkä ei tykännyt. Tämän seurauksena selän lihakset päättivät mennä suojakramppiin, joka taas väänsi alaselän korkkiruuville. Ei mitenkään miellyttävä tila.

Kävin nappaamassa yleislääkäriltä vaivaan tulehduskipulääkkeet ja selkää alettiin hoitaa tavalliseen tapaan kiropraktikon avustuksella. Lisäksi kävin näyttämässä selkää urheilulääkärille, joka kirjoittikin lähetteen magneettikuviin. Saataisiinpa selvyys onko siellä mitään rakenteellista vikaa.

Kuvat otettiin ja siellä ei näkynyt kuin alimmassa välilevyssä pieni pullistuma selkäydinkanavaa kohden ja väli oli aavistuksen matala. Ei siis mitään minkä pitäisi aiheuttaa kipua. Brilliant!

Eihän siinä sitten muuta kuin lääkekuuri valmiiksi ja kuntouttamaan. Kuntouttamisen aikana selkä tuntuu joinakin päivinä kipeältä ja toisinaan ei ollenkaan. Ohjelmaan kuuluu pilatesta ja keskivartalokuntopiiriä, sekä kevyttä lenkkeilyä ja vesijuoksua. Kesäksi pitäisi päästä kuntoon ja eiköhän se onnistu.

Jottei totuus unohtuisi

08.10.07 @18:17 by yawa

Tässä voimakautta odotellessa ja selkää kuntouttaessa tulee tehtyä kepillä ja tangolla kaikenlaisia liikkeitä. Viikonloppuna verrytellessä rinnallevedolla huomasin, että sekin vähäinen tekniikka on unohtunut mitä alkukesästä vielä oli. Siksipä itse itseäni muistuttaen, kuinka ne raaka rinnalleveto ja tempaus oikein tulisikaan tehdä.

Tempaus


Tempaus jatkuu ja rinnalleveto

Harjoittelu alkanut, mistä sen huomaa?

25.09.07 @18:46 by yawa

Kolmas harjoitteluviikko on nyt käynnissä ja olo on sen mukainen. Isompia ongelmia ei ole ollut, paikat ovat tavalliseen tapaan kipeytyneet. Pohkeiden kanssa oli ensimmäisen viikon jälkeen ongelmia, mutta hieronnalla sekin saatiin hoidettua.

Säännollisen harjoittelun seuraukset näkyvät muuallakin kuin olossa. Paino on tippunut parissa viikossa kolmisen kiloa. Tämä on minulle aika tavallista harjoittelun alussa. Tuntuu että ruokahalu ei ensimmäisillä viikoilla ole samalla tasolla kulutuksen kanssa, mutta eiköhän asia korjaannu piakkoin.

Harjoitteluun on Kimmon kanssa mietitty taas jotain pientä uutta ja toivotaan ettei selkä enää aseta liikaa reunaehtoja harjoitteluun. Pirkkahalli aukeaa jälleen tänäkin vuonna hyvissäajoin joulukuun alussa, joten toiveissa on lämmin ja kuiva syksy.

Hyvät kelit harjoitella

13.08.07 @23:47 by yawa

Pahin olisi nyt takana selkävamman osalta. Harjoittelu on ollut tähän saakka lähinnä keskivartalon kidutusta erilaisilla harjoituksilla, mutta nyt on tarkoitus kokeilla juoksemistakin. Mukavaa, ettei kesän parhaat harjoitusilmat mene hukkaan.

Ensi alkuun juoksutreenejä on pari-kolme kertaa viikossa tuntuman mukaan ja jäitä harjoituksen päälle. Tänään oli ensimmäinen kokeilu. Neljä kierrosta verryttelyksi suorat juosten ja kaarteet kävellen. Päälle tavalliset venyttelyt ja koordinaatiot ja vielä neljä kakkosta määräintervallivauhtia. Ei suurempia kipuja missäänpäin. Jopa akillekset ovat mukavan kivuttomat parin kuukauden juoksutauon jäljiltä. Ei voi valittaa. Toivottavasti huomenna olo on selän puolesta yhtä hyvä.

Kaikkien aikojen kausi

03.07.07 @16:35 by yawa

Olen hiljaa mielessäni jo antanut periksi tämän kesän osalta. Toissapäivänä kävin parin kilometrin kävelylenkillä (pirun hidas liikkumismuoto muuten), jonka lopuksi hölkkäsin parisataa metriä. Tuntui, että minulla oli jonkun muun selkä vaikka kipua ei varsinaisesti tuntunutkaan. Seuraavana päivänä selkä oli taas kipeä. Jos nyt kaikki menisikin putkeen selän osalta ja pääsisin elokuussa juoksemaan, tulokset jäisivät harjoitustauon vuoksi todennäköisesti alkukauden tasolle tai huonommaksi. Sellaisia aikoja olen mielestäni juossut jo riittävästi.

Minulla on jo monta vuotta ollut sellainen pieni tavoite kilpailukausille, että saisin kaikkien juoksujen tasoa nostettua satasella alle 11 sekunnin ja kakkosella alle 22. Nythän tuo näyttää toteutuvan, mutta ei aivan kuten olin toivonut.

Olen käynyt nyt parilla yliopiston kesäkurssilla, ettei kesä menisi aivan hukkaan loukkaantumisen myötä. Heinolasta kuului huonoja uutisia seuramme kovimman urheilijan tilasta. Marttisen Rikulla on jalkapöydässä rasitusmurtuma ja hänelläkin kausi ohi. Mitäpä siihen voi sanoa. Tsemppiä kuntoutukseen.

Selän tilanne

21.06.07 @16:43 by yawa

Selän hajoamisesta on nyt viikon verran. Kipu on jo vähentynyt, mutta pitkä seisominen tai istuminen sattuu edelleen. Selkää on hoidettu nyt kahdesti ja kyllähän se parempaan on menossa. Selässä epäillään pientä välilevynpullistumaa, joten mitään pikaparantumista ei ole tiedossa. Toivottavasti pääsen vielä tällä kaudella kilpailemaan, olisi sääli jättää hyvin alkanut kausi tähän. Aikomuksenani ei silti ole kiirehtiä vamman kanssa.

Eilen olin Tampereella Eliittikisoissa auttamassa tulospalvelua. Kovaa hommaa, varsinkin kun mieli teki olla radan puolella. Onneksi pääsin sentään ensimmäisten joukossa seuraamaan erään 10,34 -ajan syntymistä ja muita kisan hyviä suorituksia. Hyvää Juhannusta. Itselleni tulee ensimmäinen kilpailuton Juhannus 7-8 vuoteen.

Selkä rikki

16.06.07 @12:59 by yawa

Eilen se tapahtui taas. Yllättävän pitkään sitä pystyttiin välttelemään - selän rikkoutumista nimittäin. Tällä kertaa ei ollut ennakkomerkkejä. Voimaharjoituksen alku meni kuten tavallisestikin, liikkuvuus oli tavanomaista ja selkää pystyi mielestäni kontrolloimaan ihan hyvin. Silti, toisessa sarjassa rinnallevetoja vasemman puolen alaselässä tuntui vihlaisu ja tiputin painot saman tien. Nyt olen parin tunnin välein laittanut siihen kylmää ja ottanut säännöllisesti tulehduskipulääkettä.

Selkäkivuissa on sellainen huono ominaisuus, että niiden kanssa ei tee mieli liikkua, mutta paikallaan pysyminen sattuu yhtälailla. Koko kevät meni ilman selkävammoja, joten tämä on harmittava takaisku. Tampereen eliittikisat jäävät todennäköisesti ainakin väliin. Seuraava kilpailu olikin suunniteltu heinäkuun alkuun pikajuoksukarnevaaleille Jämsänkoskelle, joten se saattaa onnistuakin. Kesää on onneksi vielä paljon jäljellä.

Eurajoki Games 13.6.2007

13.06.07 @22:15 by yawa

Historia toistaa itseään, mutta ei aivan samanlaisena. Tällä kertaa lämpötila oli koko päivän alhaalla, eikä laskenut nopeasti paria tuntia ennen kisaa. Tällä kertaa myös urheilijat taisivat olla paremmin varustautuneita tilanteeseen.

Jos edellisestä ei vielä selvinnyt, oli Eurajoella edellisvuoden tapaan kovin viileää vuodenaikaan nähden, noin 12 astetta. Vielä kun tuuli oli alkuillasta puuskainen, tuntui kentällä tarvitsevan lähinnä pipoa ja pilkkihaalareita. Onneksi suomalainen urheilija on tottunut lähes kaikkeen ja kisoissa nähtiin monia kovatasoisia suorituksia.

Itse juoksin satasen ja kaksisataa. Sataselle sattui mukava myötätuuli, mutta sen hyödyntäminen ei vielä oikein luonnistunut. Aika +1,3 m/s tuuleen 10,87. Edelle ehättivät tutut nimet: Salonen, Hongisto, Pöyhönen, Jokinen ja Hämäläinen. Ajat herroilla 10,51 - 10,54 - 10,60 - 10,62 - 10,62.

Kakkonen oli aikataulun mukaan vuorossa reilua tuntia myöhemmin. Järjestäjät päättivät kuitenkin metsästää myötätuulta ja juoksu viivästyi kun juoksusuuntaa muutettiin takasuoralle. Matkaan päästiin reilu puoli tuntia myöhässä. Yllättäen juoksun aikana mitattiin kuitenkin vastatuulta... Aika 21,80 -0,6 m/s tuuleen on kuitenkin mukavaa kotiinviemistä kisoista. Edellä jälleen Visa Hongisto 21,25, Timo Salonen 21,40 ja Lauri Kohtamäki 21,43.

About Me

Radalla on weblog, johon kirjoitan kuulumisia yleisurheilukentältä ja sen ulkopuolelta.

Tomi Javanainen

Search